Onverkocht

Hoeveel halve ogen heeft een mens? De mijne keken vandaag simultaan naar het rechtstreeks uitgezonden CDA-congres, de live veiling van Adams en het pannetje melk op het vuur.

In Amsterdam bleef het typoscript van Ik Jan Cremer onverkocht. De internetveiling van Adams had om drie uur nog geen biedingen geregistreerd. Blijkbaar was er een half uur later in de zaal ook geen koper aanwezig. Het is niet bekend of het veilinghuis een aftersale houdt, waar kavels voor een percentage van de laagste richtprijs gekocht kunnen worden, zoals in de kunstwereld wel gebruikelijk is. In dat geval is er mogelijk toch een koper voor het typoscript: het Rijksmuseum, dat eerder immers het omslagontwerp van Ik Jan Cremer verwierf. Het Letterkundig Museum is waarschijnlijk nooit in de running geweest, al zat Aad Meinderts in de zaal. De collecte heeft blijkbaar ook niets uitgehaald.

Andere topstukken bleven ook onverkocht bij Adams. Reve’s De avonden met het zeldzame buikbandje vond voor € 1650 geen nieuwe eigenaar. Twee zeldzame 16e-eeuwse boeken met collecties brieven van Jezuïeten bleven op de plank liggen. De potentiële kopers zaten natuurlijk in die andere zaal, op het CDA-congres. Voor de vele originele foto’s van Eva Besnyö was amper belangstelling, al ging dit welbekende plaatje weg voor € 1.500 (€900-1.200). Het bekende standaardwerk van Lindor Serrurier over de wajang bracht de geschatte € 12.500 ook niet op. De handgeschreven brief van Albert Schweitzer aan prinses Wilhelmina, die € 1.000 moest opbrengen, kan ook retour inzender.

Blaeu’s wereldberoemde atlas, in drie perkamenten folio’s, ging de richtprijs razendsnel voorbij en deed uiteindelijk € 275.000 (richtprijs € 90.000-120.000), exclusief veilingkosten. Een kavel met vijf geïllustreerde Russische kinderboeken, waaronder een gewild exemplaar van Marshak, bracht € 1.100 (€ 80-100) op.

2 gedachten over “Onverkocht

  1. De mensen achter Adams moeten nog wakker worden. De prijzen (veiling en winkel) staan al enige tijd onder druk en er wordt nog maar een fractie betaald vergeleken met de gouden jaren.De vraagprijs was gewoonweg niet reëel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.