Lavabootje

Ta-ta-ta-taa. Tom Lanoye wint de Tzum-prijs 2010 met deze mooie zin uit zijn roman Sprakeloos: ‘Vijftien jaar had de badkamer met de caravanafmetingen probleemloos dienstgedaan, de sporadisch gekneusde knie niet te na gesproken van wie zich, zijn toilet makend of zich scherend voor het lavabootje, te bruusk omdraaide en aan den lijve moest ervaren hoe gering de speling was gebleven tussen rand en wand.’

Hoe langer je naar dat kleine fonteintje kijkt, hoe mooier het wordt. In het Woordenboek van de Brabantse Dialecten, deeltje Kerk en geloof (2004), staan synoniemen voor ‘lavabo’, die in godshuizen beneden de rivieren wordt gebruikt voor de ‘liturgische zuivering van de handen’. In Noord-Nederland neemt men het woord zelden in de mond.

Lanoye is niet de eerste die zich voor een lavabootje posteert. Het wastafeltje komt voor in het oeuvre van andere grote schrijvers. Kloos en Verwey gebruikten het onbevoegd in hun literaire kritiek, en Richard Minne ging er waggelend voor staan. P.A. Daum is misschien de enige auteur die met het woord naar iets anders verwees, als eenzame passagier op een lavaboot.

3 gedachten over “Lavabootje

  1. Ja, eindelijk een prijs voor 'Sprakeloos'! Het zou toch ook een gotspe zijn geweest als dit prachtboek het jaar 2010 prijsloos achter zich zou laten? Ik zag Lanoye in november 2009 een performance ten beste geven in Scheltema te Amsterdam (de naam 'Selexyz' gebruik ik liever niet, die is vast bedacht door zo'n zakjapanner die de 'xyz' op het eind als een geniale vondst beschouwt)voor een publiek van hooguit 30-40 mensen. Maar de toeschouwers waren wél allemaal diep ontroerd bij bepaalde door Lanoye voorgelezen passages. Toch gingen alle literaire prijzen aan Lanoye voorbij, miljaar! Gelukkig zet Tzum dit recht.

  2. Let vooral op de column van Theodor Holman in Het Parool van vandaag (20september). Hij vindt de toekenning van de Tzum-prijs aan Tom Lanoye een foute keuze….De column is ook te lezen op de site van Het Parool.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.