Tijd en decor

De laatste dagen berichtte Het Extra Orgaan over categorieën, algemene regels en individuele gevallen. Altijd de moeite waard. Ga naar start. Marjolijn Februari filosofeerde met een select groepje reaguurders aardig door, totdat iemand de regels van het spel veranderde. Toen hoefde het niet meer.

Tuimelend van de ene recensie in de andere recensie op Scholieren.com – een soort niemandsland waar leerlingen en docenten duizenden personages op één hoop vegen, die voor eeuwig hun verhaallijn kwijt zijn – belandde ik bij meesterbespreker Kees van der Pol. Deze docent heeft al 580 boekverslagen op zijn naam staan. Van der Pol, die dit jaar gemiddeld 10 besprekingen per maand inlevert, schiet soms iets door in zijn enthousiasme. Over de door Gijsbert van Es hertaalde Max Havelaar:

‘Er ligt nu echter een mooie taak weggelegd voor de bevlogen docent Nederlands. Gooi de oude exemplaren van Max Havelaar uit de schoolbibliotheek, schaf voor € 100 10 exemplaren van de nieuwe versie aan en maak een lesbrief waarin de belangrijkste zaken aan de leerlingen worden duidelijk gemaakt. Met het nieuwe middel smartboard kunnen beelden uit de film van Max Havelaar (1976) worden vertoond. Al was het alleen maar de indrukwekkende passage van Saïdjah en Adinda.’

Over de mishandelde Multatuli heeft Februari weer iets scherps geschreven. Haar eigen roman De literaire kring (2007) is, volgens Van der Pol, ‘mooi’ maar ‘niet gemakkelijk’ en een aanrader voor leerlingen met filosofie in hun pakket. In een interview vergeleek Februari haar roman met de Max Havelaar, omdat beide pamfletten zijn. Voor haar debuut De zonen van het uitzicht (1989) ontving zij trouwens de Multatuliprijs. Literatuur hangt van toeval aan elkaar.

De immer goed geïnformeerde Kees van der Pol heeft in zijn boekverslag (‘13287 opvragingen’) ook kritiek op De literaire kring. Onder het kopje Tijd en decor goochelt hij met getallen en gebeurtenissen. Hij legt de fictie als sjabloon op de werkelijkheid. Fouten! In de roman is sprake van euro’s, terwijl de munt – als de sommen kloppen – toen nog niet was ingevoerd. En: ‘Op bladzijde 169 vertelt Gabrielle dat haar man Tobias naar de WK voetbal zit te kijken. Op dat moment zou het dan 2006 moeten zijn, maar lieve Marjolijn Februari het WK voetbal wordt nooit in april/mei afgewerkt maar in de maanden juni/juli.’

Die categorie had ik nog niet gehad: romanrekenen.

Meer getallen: 88% van de bezoekers van de Amazonpagina over The Book Club (2010) kocht uiteindelijk deze Engelse vertaling. De resterende 12% rekende A Watermelon, a Fisch and a Bible van Christy Lefteri af. You do the math.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.