Naar de mogelijkheid

Het Ministerie van Justitie adviseert de Koninklijke Bibliotheek nazistische en antisemitische kranten niet te digitaliseren en toegankelijk te maken op haar Historische Krantenpagina. Het Ministerie van OC&W sluit zich bij dit advies aan, terwijl VWS ‘de bibliotheek steunt in haar streven naar openbaarheid van bronnen’. De KB meldt nu dat er eerst een ‘expertbijeenkomst’ zal worden gehouden, eer zij tot een beslissing komt. Bronnen: De Groene Amsterdammer en VPRO Geschiedenis. GeenStijl maakt ook stampij. Schande!

Een notoire zwartkijker weet wel beter. Sinds de vernieuwing van Historische Kranten op 28 mei is de zoekfunctie aanzienlijk verslechterd. Zoekresultaten vertroebelen. Die neonazi’s zullen nooit iets vinden. Een andere zwartkijker die zoekt naar het woord ‘verloedering’ komt thuis met ‘verbroedering’ en ‘verteedering’. Russen worden niet zelden kussen. Sommige kranten, zoals Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië, zijn niet goed gescand: de jaargangen zijn ingebonden in dikke banden, waardoor de scanner letters die dichtbij de rug van de band staan niet oppikt. Vind je toch exact wat je zocht en wil je je resultaat opslaan, dan krijg je niet die ene pagina maar de hele krant als pdf. Kost je weer veel moeite om te zoeken wat je al gevonden had. Downloaden als tekst is geheel geautomatiseerd met OCR: ‘Naar schatting is op deze pagina 75.6% van de tekens correct.’

De volledige jaargang 1938 van De Waag, ook nooit een verzetskrantje geworden, staat trouwens al online. Een notoire zwartkijker vindt na anderhalve minuut bladeren een artikel van Baltus Wigersma. Hij bespreekt daarin hoe ‘eenerzijds een Joodsche overmacht, andererzijds een extreem anti-semietisme’ in Nederland kan worden voorkomen. Citaten: ‘Goede Joden moeten verder inzien, dat onze nationale belangen voorgaan boven die van mede-Joden buiten ons land’, ‘Iedere Jood is, als ieder ander mensch, naar de mogelijkheid tot ieder menschelijk werk in staat, tot het slechtste, zoowel als tot het beste’ en ‘Omdat echter het Jodendom voortdurend blijft verlangen naar wat niet meer mogelijk is, daarom blijft het probleem van de houding tusschen Joden en niet-Joden onoplosbaar’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.