‘Seems incomplete’: iBooks

Het kan snel gaan, al gaat het elders altijd sneller. Nederland heeft ten opzichte van de Verenigde Staten een achterstand in e-books, schreef Marc Hijink op 2 augustus op NRC Boeken. De laatste alinea van het artikel gaat over het gebrek aan Nederlandse e-books voor de iPad, die op 22 juli in Nederland werd gelanceerd:

‘Op dit moment is er in de iBook Store nog geen Nederlandse titel te vinden. Apple kan ook niet aangeven wanneer die er wel zijn. Volgens Matthijs van der Lely van Selexyz gaat dat niet lang duren. „Uiteindelijk willen uitgevers en auteurs hun boeken overal zien, op elk platform.”’

iBooks was al langer beschikbaar voor de nieuwste generatie iPhones. Sinds 23 juli kunnen gebruikers van de 3GS een bibliotheek op zak hebben, die bij nader inzien wel zeer bescheiden uitvalt. Het is of je een halflege boekwinkel betreedt. In de categorieën Computers & internet, Humor, Opvoeding, Stripboeken & beeldromans en Zakelijk wordt nog geen enkel e-book aangeboden. Een andere categorie is eerder gesneuveld. Kinderen & tieners moeten het doen met één titel: Winnie-the-Pooh. Fictie & literatuur belooft al iets meer.

En zo heb je in een kwartiertje een digitale boekenplank binnengehaald: Camera Obscura, Dik Trom, Eline Vere, zelfs een Amerikaanse vertaling van Multatuli’s Walter Pieterse. Geheel gratis, dankzij de medewerking van Project Gutenberg. Lekker lezen lukt amper: gedichten beginnen niet bovenaan de pagina het scherm, maar staan als lopende tekst onder elkaar. Het vers ‘De perzik’ van Hiëronymus van Alphen begint onderaan de pagina het scherm, dus na de eerste regel moet je een pagina schermpje verder. Andere dichtregels moeten worden afgebroken, omdat het scherm te smal is, terwijl je het kleinste lettertype hebt ingesteld. Poëzie waar je onrustig van wordt, om de verkeerde reden.

En die Max Havelaar, welke druk lees je eigenlijk? De allereerste? Of de vijfde druk, de Ausgabe letzter Hand? Het jaartal op de titelpagina is 2004. Eh?

Je schaft 1059 pagina’s Sense and Sensibility aan, maar leest op pagina 3 in een noot dat de illustratie op pagina 290 ontbreekt. Ach, de introductie eindigt ook abrupt. ‘Seems incomplete.’ Omdat het gratis is, mag je er misschien niets van verwachten. (In het betaalde circuit kun je overigens het spoor snel bijster zijn. Welke van de 18 verschillende Wuthering Heights, in prijs varierend van 84 eurocent tot 8 euro 37, is het best?)

Wat iBooks je voorschotelt zijn e-texts in plaats van e-books. Een boek overtikken, ondertussen een heleboel weglaten en de gemankeerde tekst in een ePub-format proppen is echt iets anders dan een boek digitaal beschikbaar stellen. Je mist met iBooks meer dan het linnen, garen, papier en inkt van echte boeken. Een deugdelijke tekst bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.