Leidraad

‘Nooit denken dat je weet hoe een boek eruitziet, dus blijf exemplaren kopen en naast elkaar leggen. Dat is mijn leidraad gebleven. Wanneer het genoeg is? Ja, eigenlijk nooit.’

De laatste twee zinnen hangen als kop boven mijn uitgebreide en rijk geïllustreerde interview met Wilma Schuhmacher in het nieuwe nummer van De Boekenwereld. Te koop in elke goede boekhandel, maar een abonnement is voordeliger.

7 gedachten over “Leidraad

  1. De deuren van Gelderschekade 107 gaan tegenwoordig vaker open. De winkel oogt opgeruimd: geen paperbacks meer maar negentiende-eeuwers. Ik mocht de laatste keer ook in de indrukwekkende Forum-kamer komen.

  2. Prijsstelling is daar idd altijd wat vaag (voorheen veel natte-vinger-werk van de oude Max). In de kelder vond ik wel heel veel dubbele (en vochtige!) exemplaren van Nootebooms 'De ridder is gestorven'. Dat ondersteunt Wilma's stelling, maar wat het boekwetenschappelijk of verzamelwaardig moet toevoegen is mij niet duidelijk.

  3. "Dat ondersteunt Wilma's stelling, maar wat het boekwetenschappelijk of verzamelwaardig moet toevoegen is mij niet duidelijk."Neen, mij ook niet, wat is er nu wetenschappelijk aan het vergelijken van doorgaans industrieel, mechanisch geproduceerde producten, maar goed.

  4. @Sander: Varianten binnen eenzelfde druk zijn zeker interessant. Soms zeggen ze iets inhoudelijks over de tekst. Altijd zeggen ze iets over de zet- en drukpraktijk.@Edwin: Je moet een beetje mazzel hebben. Achter me staan drie banden van Hampton Court in de kast, alle drie een andere kleur linnen, een andere kleur inkt.Ach, en aangezien antiquaren toch altijd met het boek als object bezig zijn, kunnen ze het maar beter goed bestuderen. Dit is toch machtig mooi: http://nickterwal.blogspot.com/2009/07/de-zet-en-drukfout-in-nooit-meer-slapen.htmlWetenschap of niet: bibliografieën zijn handige dingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.