Een beschaafde jongeman (2)

Bart Moors, verzamelaar van Nederlandse literatuur, praat ons bij over het ‘boek met de opdracht dat niet op de markt had mogen komen’. Hij is degene die dit veelbesproken opdrachtexemplaar kocht. ‘Waarom? Nou om een simpele reden: ik verzamel alles wat met Jan van Adrichem te maken heeft, stiekem is het toch gewoon een Grunberg ik ben nieuwsgierig naar het boek.’

‘Natuurlijk is het pijnlijk dat iemand die er altijd is als je hem nodig hebt, het ook nodig vindt om geld te verdienen aan deze gift. Het is overigens wel gelezen, is dat een troost? Rond Sinterklaas spelen we hier nog wel eens leuk cadeautje – stom cadeautje. Je stopt twee cadeautjes in een mand, een waarvan je blij bent dat je er van af komt, het andere waarvan het eigenlijk wel jammer is als je het kwijt raakt. Door een bepaalde manier van dobbelen en ruilen blijf je aan het einde van de avond over met bijvoorbeeld een set om je balzak te harsen en een Balkenende-action figure. Maar je kan dus ook eindigen met een fantastische fles wijn en een prachtig boek. Daarmee is er gelukkig nog hoop! Een beschaafde jongeman hoeft natuurlijk niet perse in de categorie balzakharsset te vallen. Om aan alle onduidelijkheid een einde te maken: ik vond de harsset vrij zinloos omdat mijn geliefde geen balzak heeft.’

‘Hoe nu verder? Eerst maar eens een plek bedenken waar ik dit kleinood tentoon kan stellen (ander exemplaar kopen om te lezen?). Tegelijkertijd hoeft dit natuurlijk niet het einde van de geschiedenis te betekenen. Altijd bereid om dit exemplaar ritueel over te dragen aan de rechtmatige gever. Ik wacht het voorstel af!’ Von Bienefeldt heeft nog niet gereageerd.

Bart Moors heeft het kleinood uiterst voorzichtig zijn schatkamer binnengedragen.

8 gedachten over “Een beschaafde jongeman (2)

  1. Coen Peppelenbos was al bang dat ik dit bericht gemist had. Ik had dit bericht niet gemist, ik wist gewoon niet zo goed wat ik moest zeggen. Daarom zei ik nu: boeken zijn net als mensen en dieren, ze moeten altijd onderweg zijn.

  2. Geachte Aristide,Dat risico wil ik graag lopen! Eens dat ook boeken op reis moeten zijn, maar boeken nemen soms de verkeerde afslag. Zullen we ruilen? Schuif je benen bij ons onder de tafel, eet uiteraard mee en pakt het exemplaar dat mij niet toebehoort weer uit de kast.Hartelijk!Bart.

  3. Ha Bart, natuurlijk neemt ook een boek af en toe een verkeerde afslag maar dat is hier niet het geval. Het boek is van jou, als ik het terug zou nemen dan zou dat als een tijdreis voelen en dat graaft momenten op die ten alle tijde begraven moeten blijven. Ik kleur rood vanwege de aardige uitnodiging, maar kan daar door geografische ongein helaas geen gevolg aan geven. Alles wat ik nodig heb is een adres. Het hoeft natuurlijk niet de jouwe te zijn. Groeten, A.

  4. Dag Aristide,De wens om dingen anders of opnieuw te doen maakt tijdreizen soms aanlokkelijk, maar inderdaad wellicht beter om er maar helemaal niet aan te beginnen. Adres mail ik je zo, uitnodiging blijft staan. Aankondigen is niet noodzakelijk. Hartelijk!Bart.

  5. Grappig, ik had dit boek eerst van Sander gekocht, maar heb het teruggestuurd omdat er een scheur in de bladzij met de opdracht bleek te zitten. Noem het een afwijking, maar ik houd niet van beschadigde boeken. Heb ik nu mijn pensioen verspeeld? O jee …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.