Een beschaafde jongeman

Maurice de Hond heeft er nooit een peiling aan gewijd, maar de heersende mening over boeken met een persoonlijke opdracht van de schrijver is toch wel: die verkoop je niet. Die belanden pas na je dood op de veiling of in de eurobakken. Gerrit Komrij en Boudewijn Büch hebben deze ethische kwestie in de vorige eeuw nog eens aangeroerd, toen er bij een antiquariaat exemplaren met opdracht van Büch aan Komrij opdoken. Niet veel later verkocht Büch alle Nederlandse literatuur uit zijn kasten, inclusief opdrachtexemplaren van Komrij.

Aristide von Bienefeldt was op 10 juni 2003 in Rotterdam, toen hij een bevriende kennis een gloednieuw exemplaar van zijn tweede roman overhandigde. Het boek belandde onlangs op het Waterlooplein, waar een bibliofiel het opraapte. Deze parelduiker biedt dit unieke exemplaar nu te koop aan. ‘Voor Jan van Adrichem, omdat je er altijd bent als ik je nodig heb’: tegen elk aannemelijk bod.

Von Bienefeldt is onaangenaam verrast. ‘Ja, zo leer je je medemens kennen,’ reageert hij. ‘Sommigen hechten kennelijk niet aan een persoonlijke opdracht van een bevriende schrijver…’ Intussen heeft zich een vermakelijke discussie ontsponnen over de vondst. Henk van Zuiden plaatste uit nieuwsgierigheid een bod, waarop de schrijver zelf meedeelde ook geld ingezet te hebben. Niet dat Von Bienefeldt het boek terug wil hebben: ‘Ik help alleen maar om de prijs op te drijven’. Vervolgens vroeg de verkoper zich af of hij het exemplaar niet uit de handel moest nemen. Moest het niet bij de rechtmatige eigenaar terecht komen – wie dat ook moge zijn?

Vanmiddag heeft de schrijver zijn bod echter ingetrokken. Von Bienefeldt is een beschaafde jongeman. Hij is ongetwijfeld nieuwsgierig naar het slot van deze geschiedenis, met de literaire straatwaarde van € 12,50.

3 gedachten over “Een beschaafde jongeman

  1. Over de prijs was men al akkoord voor de 'controverse', hoorde ik. 10,- Erg opgedreven is die uiteindelijk dus helaas niet, maar het blijft winst. En een grappig verhaal!

  2. Al weer heel lang geleden, toen ik nog met grote regelmaat boeken sneupte, rommelde ik een keer bij De Slegte in de stapel "verse waar" en vond daarin vier bundels van een dichter met nogal persoonlijke opdrachten aan telkens dezelfde persoon. Beiden kende ik en ik vond het zo genant dat ik ze onmiddellijk gekocht heb. Iets waar ik overigens nooit spijt van gehad heb. Het zal duidelijk zijn: ik vind dat je dit soort boeken niet zomaar op de markt kunt gooien…

  3. Dat is de betere ethiek, Uitvreter.Paul Witteman houdt boeken met persoonlijke opdracht aan hem ook niet lang vast. Zoek op http://www.boekwinkeltjes.nl naar 'witteman' en 'opdracht': Jan Mulder e.a. deden Witteman boeken cadeau. Volgens mij is er ook een Albvm Reve in omloop met gekalligrafeerde opdracht van de Meester aan de Interviewer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.