Braakland

April is the cruellest month – maar juli is ook niet misselijk. Over enkele uren komt bij Sotheby’s London een eerste druk van The Waste Land van T.S. Eliot onder de hamer, uitgegeven in 1923 door The Hogarth Press van het echtpaar Woolf. Dit exemplaar heeft een ongedateerde, handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur aan William Shelton Gray. Eliot kraste zijn naam op de titelpagina door en zette eronder: ‘Inscribed for Woods Gray by T.S. Eliot’.

Dat is bij nader inzien geen spectaculaire opdracht. Het veilinghuis schat de opbrengst van kavel 153 desalniettemin op 20.000 tot 25.000 pond. Enkele jaren geleden gingen vergelijkbare opdrachtexemplaren voor 80.000 pond resp. 85.000 dollar van de hand.

Misschien kan een Nederlandse instelling dit zeldzame exemplaar bemachtigen. Alleen de Universiteitsbibliotheek Leiden lijkt een vroege editie van The Waste Land te bezitten, niet eens een eerste druk. Misschien kan een Koninklijke Bibliothecaris zijn vinger opsteken tijdens de veiling. Het budget van de KB was in 2009 zo’n 52 miljoen euro. Het zou een onbeschrijflijk mooie aanwinst zijn.

De eerste Nederlandse vertaling van Theo van Baaren, Braakland (1949), is gelukkig ook een mooi boekje. Te bemachtigen voor een paar euro.

2 gedachten over “Braakland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.