Bibliofiele bibliografie

Een paar dagen geleden is het lemma Gerrit Komrij verrijkt met een bibliografie van bibliofiele uitgaven. Verzamelaars zien nu in een oogopslag welke boeken ze in de reguliere boekhandel konden kopen en welke met aluminium verrijkte vouwbladen ze wel nooit zullen bezitten, omdat de oplage zo belachelijk klein was. De conservatieve gemeenschap die Wikipedia heet heeft de aanvulling met vraagtekens en uitroeptekens begroet.

De eerste toevoeging, die toevallig uitgaven van de Literaire Loodgieters betrof, wordt gezien als ‘boekreclame’ en een ‘promoprobleem’. Dan rijst de vraag of een uitgaafje in een oplage van 4 exemplaren überhaupt een plaats in een Wiki-bibliografie verdient. De nijvere Wikipediaan die Komrij’s bibliofieltjes op een rijtje wil zetten wordt flauwtjes doorverwezen naar Het Taalb(r)ouwsel, een online overlegruimte die alle kenmerken van een bruine kroeg vertoont. De nijvere Wikipediaan schrijft echter een overtuigend weerwoord.

‘Belangrijk hierbij is dat al de genoemde [bibliofiele] publicaties door Komrij zijn goedgekeurd en hij ze ook zelf als een onvervreemdbaar onderdeel van zijn bibliografie beschouwt […] We kunnen liefhebbers en verzamelaars van het werk van Komrij niet het zicht ontnemen op deze uitgaven, hoe zeldzaam ze ook zijn, omdat ze regelmatig teksten of gedichten bevatten die verder nergens zijn gepubliceerd.’

Vervolgens sputtert iemand nog over gelegenheidsuitgaven en roofdrukken, maar dan heeft de bibliografie al autoriteit gekregen. De volledige woordenwisseling staat hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.