Allemaal oranje

Het schijnt niet eens ongewoon te zijn: je boeken ordenen op kleur. Een paar jaar geleden kwam je om de haverklap meisjes tegen die volgens het principe van de regenboog hun boeken sorteerden. Het waren er zoveel dat je zou denken dat het bij een zekere studentenclub flink werd gepropageerd.

In deze artistieke kasten staan de boeken fantasieloos en vrij strikt op alfabet. Vrouwen links… Mannen rechts! Een beetje ordening moet er zijn. Maar vanwege het verrassende succes van het Nederlandse voetbalelftal vraag je je toch af waar bepaalde boeken zich bevinden. Oranje boven? De oranje ruggen ontwaar je overal.

De wijze dwazen van de Nederlandse schrijver Bodil Borg heeft een oranje band, met het prachtige uitgeversvignet van Van Dishoeck op het voorplat. Jeroen Brouwers’ tweede deel van Kroniek van een karakter, Schierbeeks Het dier heeft een mens getekend, de 122e aflevering van het tijdschrift Raster, Weemoedts Bedroefd maar dankbaar… allemaal oranje.

Met een beetje goede wil duw je De rijke man van Arthur van Schendel ook in deze gelegenheidsformatie, al neigt de verbleekte rode rug van deze roman meer naar een flets soort van zalm. Van Schendel bracht ruim 20 jaar zijn zomers door in de Italiaanse kustplaats Sestri Levante, waar het enige oranje waarschijnlijk de ondergaande zon was, die avond na avond in de zee zonk. Hoe vaderlandslievend was Van Schendel eigenlijk? Bladerde hij, wanneer hem enkele dagen na verschijnen Het Vaderland bereikte, meteen naar de voetbaluitslagen?

Je kunt je toch niet voorstellen dat de vuvuzela’s daar tussen de statige paleizen zoemden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.