Vrijmarkt

De boeken waren niet geprijsd. Hans Bauer, die zich door een reclamebureau de bijnaam Boekito heeft laten aanmeten, verkocht vandaag desalniettemin enkele duizenden boeken op het parkeerterrein van het bedrijf Citybox Groningen. Er stond ook een patatkraam. Om elf uur was er een judodemonstratie.
 

De boeken waren meestal te beroerd om op te pakken. Het betere werk lag in een hoek van het terrein verspreid over drie kramen. Afrekenen deed Bauer zelf, zich daarbij bedienend van termen als ‘zeldzaam’ en ‘schaars’. Voor niks gaat de zon op. Om half twaalf lagen er nog twee exemplaren van Driek van Wissens Het mooiste meisje van de klas (1978).

Caspar Schukink Kool, wiens bijnaam Snark stamt uit een pre-reclamebureautijdperk, liep er ook rond. Veellezer Giny Backers twijfelde over de aanschaf van een Koos van Zomeren. RUG-huisdichter Sacha Landkroon leek niet onder de indruk van de in bananendozen gepropte boekenbulk. Vader Landkroon evenmin. Honderden mensen bezochten deze, eh, aparte vrijmarkt. Bibliofielen zijn niet gesignaleerd. RTV Noord kwam wel kijken.

Deze bibliofiel kocht voor luttele euro’s de ‘tooneel-roman’ Naakte maskers (1926) van Eduard Veterman en Goethe, de universeele mensch (1936) van G.H. Streurman. ‘Aha, de Goethe van Veendam!’ Bauer wist heel goed wat hij van de hand deed. En wat niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.