Moederkoek en Braga

Er zijn websites en blogs die geen introductie behoeven. Geen verwijzing, geen link. De Contrabas en Tzum zijn bladwijzer in Firefox en favoriet in Internet Explorer. Er zijn ook blogs die meer lezers verdienen.

Letterenmeisje geeft haar personalia niet prijs. Ze studeerde Nederlands en werkt nu in het onderwijs. Schrijft zeer enthousiast over Nederlandse literatuur. Toegankelijk zonder op haar hurken te gaan zitten. Zo zoekt ze tevergeefs naar oermoeders in de literatuur. Ze signaleert de opkomst van het dankwoord achterin romans en dichtbundels.

Platform Teksteditie biedt tekstonderzoekers en promovendi ruimte om over hun wederwaardigheden te schrijven. Boutens-deskundige Anne van Buul maakt een uitstapje naar Willem Kloos, dankzij een paar pennestreken van de dichter, gevonden in een boek. Ze pioniert met haar stuk op het gebied van de marginalia, het geklieder in boeken, een onderwerp waarover tot nu toe bar weinig is geschreven. Oud-museumdirecteur Anton Korteweg laat, bijna geruisloos, weten dat hij zijn promotieonderzoek weer oppakt. Zijn proefschrift over het satirische tijdschrift Braga wordt voorafgegaan door een bloemlezing, die dit najaar moet verschijnen. Niet te missen is de rubriek ‘Klein Kapitaal’, waarin Jan Gielkens deze maand scherp en kritisch over de bibliotheekcatalogus Picarta schrijft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.