Belcampo als opera

Sopraan en artistiek leider van Stichting Pepe Marina Besselink heeft bekendgemaakt dat het verhaal ‘De achtbaan’ van Belcampo zal worden getransformeerd tot een muziektheaterstuk. Annemarie Slotboom schrijft het libretto en Daniel Hamburger de muziek.

‘De achtbaan’ verscheen oorspronkelijk in de verhalenbundel Liefde’s verbijstering (1953). Het is een sterk staaltje science fiction over hersenwetenschap, het verdwijnen van de psycho-analyse en het opslaan van herinneringen. Citaat: ‘in 2005 lukte het voor het eerst bij een patiënt een complex van hersencellen, die een bepaalde gedachte belichaamden, met behoud van hun onderlinge samenhang uit zijn omgeving te lichten en te behouden. In plaats van de mnemextirpatie de mnemektomie’.

In 1983 vatte de schrijver ‘De achtbaan’ samen in twee zinnen: ‘Het verhaal heeft een voorste bèta-helft en een achterste alpha-helft. Als eenmaal het plateau bereikt is, gaat het neersuizen vanzelf’.

Belcampo was zelf verzot op opera. In 1959 maakte hij met Henk Badings een ‘electronische televisie-opera’, onder de titel Salto mortale.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.