Wie volgt Aad Meinderts?

Iemand begon over oude media en nieuwe media. Over internet, YouTube en Twitter. Over met de tijd meegaan. Over jong publiek aanspreken. Iemand begon erover.

Op 5 maart gaan de deuren open. De verbouwing van het Letterkundig Museum heeft dan een kleine drie jaar geduurd; belangstellenden konden de ontwikkelingen bijhouden op een YouTube-kanaal. Ter gelegenheid van de nieuwe vaste opstelling Het Pantheon. 100 schrijvers – 1000 jaar literatuur (‘brutaal, vitaal en onconventioneel’) reist directeur Aad Meinderts langs de 100 gelukkigen die in deze canon zijn opgenomen. Meinderts zal eikels zaaien witte rozen leggen op hun graven. Eerbetoon na eerbetoon. Museumdirecteur op literaire roadtrip.

‘Een passant in de buurt van het bezochte kerkhof of gedenkmonument zal een fragment voorlezen uit het werk van de betreffende schrijver of dichter. De 100 zorgvuldig gekozen citaten, door ‘gewone lezers’ voorgelezen, zijn tezamen een bloemlezing uit onze literatuur. Meinderts’ reis voert hem door Nederland en België, maar ook zal hij onder meer Jeruzalem (Jacob Israël de Haan), Auvers-sur-Oise (Vincent van Gogh), Bazel (Erasmus), Bergen Belsen (Anne Frank), Formentera (Bert Schierbeek), Suriname (Albert Helman), Ghana (Willem Godschalck van Focquenbroch) en Greystones (Marten Toonder) aandoen. Op volle zee wordt niet alleen hulde gebracht aan Cola Debrot en J.H. Leopold, maar ook aan H. Marsman, die in 1940 om het leven kwam toen hij, de oorlog ontvluchtend, van Frankrijk naar Engeland overstak. De bijzondere verhalen die tijdens de literaire pelgrimage en aan het graf verteld worden, vormen een unieke literatuurgeschiedenis in anekdoten.’

Twijfelaars denken dat deze promotiestunt een grap zal blijken te zijn. Kwaadwillenden spreken van een ambtenaar die op vakantie gaat in de baas zijn tijd. ‘En wie betaalt deze mooie trip?’ Zij kunnen Meinderts volgen op Twitter, het eenentwintigste-eeuwse aspect van dit project. Een stagiair (‘student Communication and Multimedia Design (CMD) and intern interactive concepts’) geeft Meinderts nu een stoomcursus twitteren. Gisteren verklapte Meinderts dat zijn eerste pelgrimage hem naar het graf van Jacob Israël de Haan leidt. De snelle leerling kon een dag later al zijn lege flesje cola fotograferen. Vanochtend onthulde hij, live tijdens een symposium, dat Theo Witte geen yoghurt lust. Veelbelovende opmaat. Volgende week filmt Meinderts de steentjes op de zerk van een zionist.

Wie volgt? Tot op heden hebben 52 ‘followers’ zich gemeld, waaronder veel landelijke uitgeverijen en enkele bibliotheken. De jongeren zijn ook enthousiast: ‘mooi initiatief’ schrijft een Zwolse studente, ‘geloof me, dat wordt me wat’ denkt mediadeskundige Ingrid Verkiel. Tweet!

2 gedachten over “Wie volgt Aad Meinderts?

  1. '@Aad_LETMUS de auteur in Ghana betreft: 1 hint. Het is een 17de eeuwer. about 3 hours ago from web# Zojuist de eerste injecties gehad voor Ghana. Ja welke auteur ga ik daar eren? Spoedig meer… about 3 hours ago from web'We geven nog een hint: hij is gebloemleesd door WFH. En voor wie het weet: gratis taart eten bij antiquariaat De Stofjas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.