Een kwalijke ontwikkeling

Het publicitair geweld voor de Beste Boekenbeurs van Nederland, op 2 en 3 oktober in Amsterdam, barst reeds los. Filiaal Antwerpen Wapper van winkelketen De Slegte pakt vandaag uit met een catalogus Nederlandse literatuur. Bij De Papieren Man wordt nu gediscussieerd over de ethiek van het verkopen van brieven en manuscripten: ‘een kwalijke ontwikkeling’. De directeur laat zich niet verleiden tot uitspraken, maar weet wel beter.

4 gedachten over “Een kwalijke ontwikkeling

  1. Eigenlijk moet de discussie bij de Papieren Man worden voortgezet, maar ik reageer maar hier, heeft de Directeur tenminste niet het idee dat ie voor de kat haar viool zijn blog vult.1. Even voor de goede orde: ik ben conservator namiddeleeuwse handschriften bij de KB in Den Haag. Behoor dus door de anonieme verzamelaar uit Amstelveen (achter wie ik Gert Jan Hemmink van AMO vermoed) tot de mensen die om kwart voor vijf de jas aantrekken en nooit eens de moeite nemen om contacten op te bouwen met collectionneurs. Hij ziet het wel erg somber; ik heb met een paar verzamelaars uitstekende contacten, heb vrije toegang tot hun schatten en soms matzen we elkaar op een veiling door niet mee te bieden (oei, "prijsafspraken", krijg ik nu Nelie achter me aan?)2. Ik vind het prima als er een markt voor autografen zou zijn. In Nederland is deze, in vergelijking met o.a. Duitsland, Engeland en Frankrijk, heel erg klein. Dat is jammer en wel omdat ik – hoewel ik al 31 jaar in het vak zit – het nog steeds heel bijzonder vind een autograaf in handen te mogen houden. Zo'n brief van Kloos – toen hij zich een delirium gezopen had en in de kliniek van Jelgersma zat – aan Witsen waarin hij hem smeekt hem daar weg te halen! Gruwelijk!Ik gun iedereen dit genoegen. Tot mijn favoriete literatuur behoren een stuk of zes catalogi van enmorme autografenveilingen van 19de-eeuwse verzamelaars. Genieten geblazen.3. Uit bovenstaande blijkt al dat ik dus geen aanhanger ben van het idee dat een kunstenaar zijn archief om niet aan een culturele instelling zou moeten laten. Natuurlijk ben ik altijd blij als zoiets gebeurt, want de budgetten staan continu onder zware druk en worden ieder jaar kleiner. Maar neem bijvoorbeeld Jeroen Brouwers, wiens financiële situatie zoals hij heeft laten weten, allesbehalve riant is. Als hij het opportuun acht handschriften te verkopen, dan heeft ie daar het volste recht toe. 't Zou een mooe boel worden als het anders was.4. De ervaring leert dat culturele instellingen vrij vaak over de langste adem beschikken. Uiteindelijk verdwijnt toch alles in de vurige muil van bijvoorbeeld een Letterkundig Museum.5. Er is één soort verkoop waar ik morele bezwaren heb, en dat is deze: je krijgt als privépersoon van een auteur een handschrift ten geschenke. Ik vind dat – in ieder geval zolang de auteur in kwestie nog in leven is – je zoiets nimmer mag verkopen. Of je geeft het terug aan de schenker, of je geeft het cadeau aan een volgende liefhebber.Met verontschuldiging voor uw aandacht!

  2. Een zondagse reactie op wat ""Uitvreter"" debiteert – door een wat oudere verzamelaar (in wie u Gert Jan Hemmink uit Amstelveen mag vermoeden).Welaan dan. Vanzelfsprekend zijn er in de Nederlandse boekenwereld een klein aantal functionarissen van bibliotheken, die naast eruditie over de gave beschikken te kunnen en te willen luisteren, zodat een gesprek mogelijk is. Zij dienen gekoesterd te worden en mogen best eens met naam genoemd worden: Jan Storm van Leeuwen (ex-KB, voor wie ik het genoegen had een goed woordje te mogen doen bij Jean Hugues), Louis Uding (ex-KB), Han van Berkel (helaas overleden, ook ex-KB, met wie je altijd zo prettig van gedachten kon wisselen, hem en passant wat ongevraagde tips gevend, waarvan het resultaat soms later in de Koopman-collectie terug te vinden was), Ton Croiset van Uchelen (ex-KB), Pierre Pesch (ex-UB Utrecht), natuurlijk Freek Heijbroek (Rijksmuseum).En zo is er nog wel één (1). Ook in het buitenland zijn er aardige, zeer kundige boekenmensen: Ludo Simons,Elly Cockx- Indestege (ex- KB Brussel: altijd geïnteresseerd, altijd bescheiden, en dat van nature & niet om een verzamelaar de mond te smeren). Ja, ze zijn er godzijdank: Klaus-Jürgen Sembach (internationaal geacht & vermaard tentoonstellingsmaker),die naar Amstelveen afreisde om mij te vragen of ik de boekensectie van de nu al legendarische Henry van deVelde-tentoonstelling in 1993 (of zo)wilde verzorgen, maar met de jas nog aan vroeg of ik misschien Audrey Hepburn persoonlijk gekend had – een feest om met zo'n boekenman (en nog veel meer) te mogen spreken, over Henry van de Velde hebben we het bij zijn bezoek niet gehad, maar korte tijd later mocht ik wel een aan mij – in druk – opgedragen fotoboek van Audrey Hepburn ontvangen). Kees Thomassen (de Uitvreter)ken ik alleen van mijn schaarse bezoekjes aan een boekenbeurs, waar ik wel eens een door hem verzorgde publicatie kocht. Als het door hem gestelde in punt 5 van zijn betoog als gesalarieerd functionaris van een openbare instelling is geschreven, beschouw ik dat als aanmatigend.En over de collectie van De Slegte nog dit: op de komende Fair zal ik de zaakvoerder van De Slegte, filiaal Wapper Antwerpen, met de pet in de hand netjes verzoeken of ik de nieuwe catalogus mag inkijken. Zeker is dat ik daarna een door mij begeerd stuk zal kopen. Immers: je bent niet voor niets naar de antiquarenbeurs getogen. En, ter afsluiting, nee -het is niet aangenaam (vaak gesubsieerde) publicaties te zien verschijnen, die incompleet zijn omdat de ontbrekende documentatie in mijn verzameling zit. Hierbij wil ik het laten: tijd om een boek te lezen.

  3. Helemaal mee eens/ Het door particulieren verzamelen van hss. is 'onnederlands' want [relikwievereering immers] maar houdt de boel, het (literaire) verleden juist levendig en spannend!

  4. Als ik op een zaterdag om tien uur 's avonds op een bericht reageer ben ik echt niet meer "in functie"… Wat ik in punt 5) vermeldt is dus mijn privéopvatting. Stel dat een door mij bewonderde schrijver – bij voorbeeld L.H. Wiener – mij het manuscript van een van zijn verhalen zou schenken, dan zou het nooit in mijn hoofd opkomen om zoiets te gelde te maken. Zo simpel is het…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.