De gong en de rookberg

‘Een criticus moet niet alleen een keuze maken uit het onstelpbare aanbod dat hij toegestuurd krijgt, maar ook binnen die selectie moet hij met een open blik te werk gaan. “Het is niet de bedoeling om vooraf je standpunt te bepalen met betrekking tot bepaalde poëzie. Ook niet als je de schrijver toevallig kent, of omdat je de vorige dichtbundels van de schrijver goed besproken hebt, of omdat je gewoon houdt van ‘dat soort poëzie’. Je moet niet alleen de dichter, maar ook jezelf serieus nemen, wat betekent dat ieder gedicht vraagt om een bepaalde intellectuele houding of stemming, waaraan je probeert te beantwoorden.”‘

Dit zei Piet Gerbrandy in een interview met David Veltman voor het ondergrondse instituutsblaadje Cantecleer anno 2004. De directeur maakte tijdens het gesprek een foto. Vandaag bereikt ons het nieuws dat Gerbrandy zichzelf nog serieuzer gaat nemen: hij hoopt donderdag 17 september, op zijn verjaardag, te promoveren op het proefschrift De gong en de rookberg. Intrigerende materie van H.H. ter Balkt en Jacques Hamelink. Gillis Dorleijn treedt op als promotor.

4 gedachten over “De gong en de rookberg

  1. Ik vrees de ironie in dat woord. Cantecleer was gewoon het instituutsblaadje van de opleiding Nederlands aan de RuG, dat buitengewoon zelden gelezen werd, want alleen verkrijgbaar in een verdwaalde kartonnen doos op de vierde verdieping van het Harmoniecomplex. We hebben het ook over begin jaren nul, toen niet alles meteen op internet werd gesmeten.

  2. Onlangs drukte ik een bundel met negen gedichten van Piet Gerbandy (Ga nu en slacht; zie http://www.uitvreter.nl A245). Toen ik de kopij ontving moest ik hem melden dat ik eigenlijk maar weinig van zijn gedichten begreep. Dat ik evenwel de bundel wilde maken als de gedachte "Mijn drukker begrijpt me niet" voor hem niet onoverkomelijk was. Dat was altijd nog minder erg dan "mijn vrouw begrijpt me niet". Hij mailde terug: Mijn vrouw begrijpt me ook niet, dus dat is voor mij geen beletsel. Interessanter echter wat hij er op liet volgen: Maar ik denk dat ik je wel een keer een paar hints zou kunnen geven voor hoe je de gedichten zou kunnen lezen (zonder daarmee te verklaren wat ze betekenen, want dat weet ik net zomin als ieder ander). De dichter als medium. Een Pythia die verwoordt wat het orakel van Delphi hem influistert!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.