Eenmaal, andermaal… Mein Kampf

‘Het is verontrustend dat steeds meer mensen interesse hebben in Hitler. Ik begrijp dat Mein Kampf momenteel het meest gelezen boek is in India.’ De veilingmeester doet aan ethiek, maar hamerde zijn door Adolf Hitler gesigneerde exemplaar wel af op 21000 Engelse ponden.

2 gedachten over “Eenmaal, andermaal… Mein Kampf

  1. Ja, beste Nick; handel is handel en daar is nu eenmaal geen plaats voor ethiek hoor. Waarom de belangstelling vanuit India zo groot is, is vooralsnog voor mij een raadsel. Reden te meer om dat eens uit te gaan zoeken.O.g zou het boek ook wel eens willen lezen, maar meer vanuit geschiedkundige belangstelling en vanuit het psycho- analytisch oogpunt en interesse. We zien het al door de eeuwen heen en nu ook nog; "charismatische leiders"die het volk mee weten te krijgen. Niet teveel zorgen gaan maken, mijn beste. Het boek is in de meeste europese landen verboden.Alleen moet het boek niet in verkeerde handen terecht komen.Herman Breuker

  2. Een historisch-kritische, geannoteerde uitgave van 'Mein Kampf' van Dolle Dolfje is de best denkbare remedie tegen de excessen in diverse vormen welke het gevolg zijn van het onvermogen om één en ander in een juiste context te begrijpen. Neo-nazi's komen er in ieder geval wel aan, al zouden ze stukken per keer moeten kopiëren, en die zijn van oudsher gewend om alles zodanig te verdraaien dat het tot koren voor hun molen is gedegenereerd. Net als de ene en de andere echte politicus/-ca dat kan. Alle andere werken van die afsplitsing van het Beest uit de Afgrond staan keurig op een rij in een speciale bibliotheek; in die rij bevindt zich een hiaat; de verantwoordelijken wachten ook al geruime tijd op een geannoteerde editie van 'Mein Kampf', maar dat geschrift is om symbolische redenen verboden, doch precies de teksten daarin zijn nog het minst rabiate dat uit de pen van dat on-wezen is gevloeid.Hitler heeft 'Mein Kampf' geschreven tijdens zijn gevangenschap; de schoondochter van Richard Wagner bezocht hem regelmatig en nam dan papier en inkt voor hem mee, opdat hij kon schrijven."Götterdämmerung" après, en tegelijkertijd avant, la lettre. Ook in Turkije bestond bij het verschijnen van de vertaling van MK, een paar jaar geleden, grote belangstelling.Een auteur van het Duitse weekblad Der Spiegel maakte omstreeks 1980 mee dat allerlei 'hulp aanbiedende' lieden op het vliegveld van Teheran de luchtreizigers uit Duitsland begroetten met de woorden "Deutschland gut, Hitler gut."Kortom: de voorbereidingen voor het Vierte Reich zijn, op tal van fronten, in volle gang.Wie zal dat verbazen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.