Bandini

De Amerikaanse schrijver John Fante (1909-1983) schiep zijn eigen alter ego: Bandini. Arturo Bandini komt prominent voor in vier van zijn romans. Sinds de jaren tachtig staat Fante weer in de belangstelling: in 1997 werd het tijdschrift Bunker Hill in het leven geroepen, waarin veel aandacht voor buitenlandse literatuur. Dreams from Bunker Hill (1982) is het laatste boek dat tijdens Fantes leven verscheen. Fantes boeken werden ook naar het Nederlands vertaald.

Jasper Henderson, Jaap Scholten en Martijn Kempe richtten in 2001 een uitgeverij op: Bandini. In een oplage van 376 genummerde en gesigneerde exemplaren sturen zij literaire teksten de wereld in. De boekjes zijn niet te koop in de winkel, de uitgeverij heeft geen website, abonneren is niet mogelijk. Fondslijst? Ha! Met moeite kunnen we de volgende uitgaven traceren:

– Jaap Scholten: Mercedes. Een wintervertelling. Amsterdam, Bandini, 2001.
– Adriaan Jaeggi: Jij en Ik en Eenzaam. Amsterdam, Bandini, 2002.
– Charles Bukowski: Herrie & Hartstocht. Amsterdam, Bandini, [juni] 2003.
– Adriaan Jaeggi, Jaap Scholten & Tommy Wieringa: Drie liefdesgeschiedenissen/Három szerelem története. Amsterdam/Boedapest, Bandini, [juni] 2007. Tweetalige uitgave.
– Tommy Wieringa: Ballon. Amsterdam, Bandini, [mei] 2009.

Aanvullingen op deze checklist zijn van harte welkom.

2 gedachten over “Bandini

  1. Beste,de uitgaven van Bandini zijn wel degelijk te koop in de boekwinkel, zij het dat de selectie bewust beperkt is. Athenaeum in Amsterdam, v/h Van Gennep in Rotterdam, Van Kemenade & Hollaers in Breda, Broese in Utrecht, De Drukkery in Middelburg en nog zo wat fijne boekhandels. Verder kun je mij mailen: henderson.jasper@gmail.com. Tot slot: de fondslijst mist nog een uitgave: 'Herrie & Hartstocht' van Charles Bukowski, nooit in boekvorm verschenen verhaal, omslag van Peter Pontiac en een speciaal geschreven gedicht van Martin Bril, gesigneerd en met de hand gezet en gedrukt. Volledig uitverkocht.Hartelijke groet, Jasper Henderson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.