Onleesbaar schrijven met slechte zinnen

It was a dark and stormy night is een wereldberoemde zin. Edward George Earl Bulwer-Lytton (1803-1873) opende er zijn onsterfelijke roman Paul Clifford (1830) mee. Om de Engelse schrijver te memoreren organiseren Amerikaanse grappenmakers sinds 1982 elk jaar de Bulwer-Lytton Fiction Contest. Wie de slechtste openingszin van een denkbeeldige roman schrijft, die wint. Dit jaar is de 55-jarige David McKenzie de gelukkige.

Een dergelijke literaire wedstrijd wordt in Nederland node gemist. Behalve de Tzum-prijs is er niets. Arnon Grunberg riep in zijn column in de VPRO-gids in 1997 zijn eigen prijs in het leven: de Grunbergprijs ofwel de Prijs voor Onleesbaar schrijven. Deze award, 2500 gulden groot, werd echter maar eenmaal uitgereikt. Kees van Gelder kreeg in april 1998 in het Amsterdamse Hilton de envelop met inhoud van de initiator zelf.

Hans den Hartog Jager schreef destijds in NRC Handelsblad: ‘Grunberg is in ieder geval van plan de prijs volgend jaar opnieuw toe te kennen. ,,De Grunberg-prijs voor Onleesbaar Schrijven is geen grap”, zegt hij. ,,Maar een bloedserieuze zaak die ik volgend jaar met nog meer voortvarendheid zal aanpakken.’ Rudie Kagie tekende later in Vrij Nederland uit Grunbergs mond op: ‘Als ik in een column aankondig dat ik een jaarlijkse Grunbergprijs van vijfentwintighonderd gulden heb ingesteld voor Onleesbaar Schrijven, dan houd ik me daaraan. Dit jaar werd die voor het eerst uitgeloofd, dat wordt een terugkerend evenement.’

Maar wat de Grunbergprijs betreft bleef het dus bij die ene uitreiking. Terwijl de pen toch machtiger is dan het zwaard!

Een gedachte over “Onleesbaar schrijven met slechte zinnen

  1. In 1987 kende Konkret-uitgever Hermann L. Gremliza Günter Wallraff de 'Karl Kraus-Prijs' toe. Gremliza verklapte dat Wallraff geen van zijn boeken zelf heeft geschreven. Het prijsgeld was bedoeld om zich te laten omscholen, een vak te leren, en nooit meer een letter op papier (te laten) zetten. Wallraff nam de prijs niet aan, maar heeft sindsdien ook geen boek meer gepubliceerd.http://de.wikipedia.org/wiki/Günter_Wallraffhttp://www.konkret-verlage.de/kvv/von.php?jahr=2007&mon=11

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.