Sprankeltjes

Ik ken een masochistische bibliofiel. ’s Avonds bladert hij in oude catalogi van beroemde veilingen en legendarische collecties bij antiquariaten. Hij bijt af en toe op zijn vuist, slaakt een zacht gilletje, maar bladert door, door, door. Al die schitterende boeken voor zo weinig geld! Had ik maar geboden! Was ik maar 20 jaar eerder geboren!

Het heeft ook wel iets.

Van 22 september tot 11 oktober 1930 organiseerde de Utrechtse boekhandel Kemink & Zoon een grote tentoonstelling, getiteld ‘De Nederlandsche Dichtkunst na 1914’. Ter gelegenheid van de expositie drukte men een sjieke catalogus, die volgens C.H.E. Breijer blijvende waarde zou behouden dankzij de ‘systematische indeeling’ van verschillende richtingen in de poëzie en nieuw werk van ‘twee onzer jongere dichters’ (de gedichten ‘Corridas’ van Slauerhoff en ‘De Waldhoorn’ van Theun de Vries).

Het overzichtswerkje illustreert fijntjes hoe populair sommige dichters waren anno 1930. Of: hoe impopulair andere. Greshoff, altijd gezien als een veelgelezen dichter, is vertegenwoordigd met 13 titels, waarvan er 11 nog volop leverbaar zijn, indien gewenst gedrukt op Hollands papier. J.A. Dèr Mouw, wiens Brahmannen al in 1919-1920 waren verschenen, lag ook nog op de planken. Jacob Israël de Haans dichtbundels, ook Liederen uit 1917, waren nog gewoon nieuw te krijgen. Willem de Mérode? Al zijn werk vanaf 1915 leverbaar – een gebonden Lichtstreep kostte liefst 10 gulden. Zelfs Paddestoelen van Ton Ven was te koop voor f 1,25.

Sprankeltjes van H. Keve daarentegen was bij het verschijnen van deze catalogus alweer ‘uitverkocht’. Marsman? Helemaal op.

Tussen de bekende namen staan er schrikbarend veel die het niet gehaald hebben. Eendagsvliegen aan een kleefstrip. Artistiek Bureau geeft ze een laatste line-up.

Mies Kieviets
A.M.J.I. Binnewiertz
Poverella
Zuster Theresia
Martialis Vreeswijk
Elsje Bording
Ela Frowein Gratama
Nan Küthe
Piet Pijl
Ada Bomli
Wiebrandus Haanstra
Ellen Parqui

6 gedachten over “Sprankeltjes

  1. A.M.J.I. Binnewiertz – alles behalve een eendagsvlieg. In zijn tijn tijd, maar ook nadien was hij een zeer bekend dichter/priester.

    Zuster Theresia – Dagblad Het Centrum, Utrecht, 28-11-1916: “Daar er zooveel devote belangstelling voor dit jong gestorven heilige nonnetje van den Carmel, ook hier te lande, bestaat, zullen deze gedichten zeker met vreugde door velen ontvangen worden. P. Bensdorp schreef een woord vooraf; de vertaalsters verkozen onbekend te blijven. Het kon wel niet anders, of iets van de geur der bevallige Fransche verzen moest verloren gaan. (…) De gedichten van ‘la petite Thérèse’ zijn met liefde en zorg vertolkt.”
    http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010005312%3Ampeg21%3Ap003%3Aa0055

    Nan Küthe – zie: http://www.nederlandsepoezie.org/dichters/k/kuthe.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.