De bibliotheek van Fortuyn

Circa 6000 banden telt zijn bibliotheek. Op 27 juni a.s. wordt degene die het langst bij Hessink zijn vinger in de lucht houdt de nieuwe eigenaar. Richtprijzen kent de catalogus Fortuyn niet; wat zou het opleveren?

Geen flauw idee. In een interview met Nederlands Dagblad suggereert de veilinghouder dat er misschien een overheidsinstelling of een universiteitsbibliotheek is die de hele bibliotheek van Pim Fortuyn voor het nageslacht wil behouden. Wie wordt daar gelukkig van? De toekomstige bibliothecaris die de boel moet beschrijven niet.

Het erfgoed van Pim bestaat vermoedelijk vooral uit planken vol algemene naslagwerken, ‘alsook een paar honderd presentexemplaren van zijn eigen werk’, meldt de catalogus. Dat eigen werk van Pim kennen we nog van de jaarlijkse opruiming bij De Slegte. Bibliofiele edities verwachten we in Nijmegen niet aan te treffen: hoogstens ‘een gesigneerd exemplaar van De vierde man van Gerard Reve’.

Volgens een reportage van Netwerk bevatten circa 300 boeken ex bibliotheca Fortuyn aantekeningen in de marge. Met de veiling van Fortuyns bibliotheek vreest half Rotterdam dat zijn gedachtegoed voorgoed verloren zal gaan. In het videoverslag zien we als eerste boek dat behouden dient te blijven voor generaties na ons: een kapot studiegidsje van het Mendel College in Haarlem, waar een kleine Pim in 1962 zijn handtekening op oefende. De biograaf verklaart: in deze boeken ligt de oorsprong van de geest van Pim. (Kan die geest weer terug in de fles?)

Een gedachte over “De bibliotheek van Fortuyn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.