Afgeschreven

Meneer Peppe schonk De directeur Belcampo’s Al zijn fantasieën. Het exemplaar is afkomstig uit de bibliotheek van de locatie Bouhof van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Hogeschool. Enkele marginalia en stempels wekken het boek tot leven.

Dit boek werd gekocht op 13 november 1979 voor 39 gulden. Het was net verschenen. Een bibliotheekmedewerker wilde de dikke turf (618 pagina’s) blijkbaar eerst zelf lezen, want het werd voor het eerst uitgeleend op 29 april 1980. Deze onbekende tweede lezer kreeg het boek met moeite uit. In september 1980 haalde een derde lezer het boek in huis – maar de student kwam niet verder dan pagina 31, waar hij met potlood een vreemde formulering onderstreepte. De elfde lezer stond bij de uitleenbalie te pielen met het datumstempel, totdat de bibliotheekmedewerker zei: ‘wacht maar, ik schrijf het er wel met de hand bij’. De twaalfde lezer moest het stof van de snede blazen, want het boek had drie jaar onaangeroerd in de kast gestaan. De vijftiende lezer had een volle tas toen hij de bibliotheek verliet – bij thuiskomst bleek het voorplat van dit boek gedeukt en gekreukt te zijn. Toen verstreken jaren eer een jonge bibliotheekmedewerker verveeld twee stempels in het boek zette: ‘afgeschreven’. Zij had nog nooit van Belcampo gehoord.

2 gedachten over “Afgeschreven

  1. De tijd dat ik mijn naam en aankoop/krijgdatum (natuurlijk bij voorkeur met een licht lekkende balpen) op schutbladen schreef, ligt al heel ver achter me. Maar ik vind het helemaal niet erg als in een tweedehandsje een naam en/of opdracht van een nobody staat. En waarom ook? Binnen mijn werk (namiddeleeuwse handschriften, d.i. vanaf 1550)) zijn we maar wat blij als diverse bezitters al dan niet uitbundig de boeken van hun naam hebben voorzien. In het spannendste geval kun je precies nagaan wat er de afgelopen vierenhalve eeuw met een handschrift is gebeurd.En zo'n leenlijstje in het boek van de Directeur is toch kostelijk! Weliswaar is één lijstje te weinig voor vergaande conclusies, maar je leert toch wat van de waarderingsgeschiedenis van zo'n boek kennen!Gefeliciteerd met deze aanwinst, Heer Directeur.

  2. Ben er ook blijde mede – zal vaker een bibliobiografie schrijven. Ooit begonnen aan een verzamelingetje Boeken met Aantekeningen. Heb hier zelfs het standaardwerk van Jackson over marginalia staan. Geloof dat er op dit gebied net een boek over de lezende Lucebert is verschenen – eerste en enige in zijn soort, zo'n boek in Kikkerland. Terwijl er genoeg schrijversbibliotheken zijn overgeleverd om studies naar te verrichten. Wat te denken van het eeuwige gekrabbel in de marge door WFH? Leerstoel a.u.b.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.