5 gedachten over “Het leven uit een dag

  1. als je daar van houdt, moet je Koyaanisqatsi (1982) zien. Met muziek van Philip Glass. 1.26 u versnelde beelden van wolken, rennende mensen, arbeiders in kopermijnen etc. De trailer staat op Youtube.

  2. Ik bewaar uitstekende herinneringen aan een vertoning van Koyaaniqatsi met life(!) begeleiding door het Philip Glass ensemble in het Vredenburg in Utrecht. Helaas bleek Glass wegens ziekte van zijn vrouw in New York achtergebleven te zijn, maar ik ben blij dat ik toen geen gebruik gemaakt heb van het aanbod je kaartje in te leveren, maar lekker ben blijven zitten.In de praktijk ligt bij mij de CD van Powaqqatsi (1988) iets vaker in de slede. Geweldige muziek die geen minuut verveelt. Glass, Reich, prachtig, maar Directeur: de ultieme minimal music is natuurlijk Terry Riley, In C uit 1964. Die draai ik alleen als ik aan een lange zetklus bezig ben, want om dat nu in een luie stoel helemaal uit te zitten is wel wat veel van het goede. Ik bedoel: de plaat geeft wat de titel belooft: in C! Als je een kopietje wilt dan hoor ik het wel…

  3. Het begon bij mij met Harmonielehre van John Adams: die onderzeeër van muzieknoten, die baai van herhaling. Natuurlijk ken ik In C van Riley. Maar het strikt-minimalistische verveelt toch een beetje. Soms. Reich is mij dan liever met zijn aangrijpende Different Trains, zijn intrigerende You Are (Variations). Adams staat eenzaam op de bergtop: die heeft de terugkerende deun verruild voor symfonieën die langs alle emoties gaan, hoog, laag, knipoog, klap in het gezicht. Als Adams in het land is, moet ik hem zien. Horen. Humor heeft Adams ook: wij zaten aan de lange trap in het Concertgebouw, podium Noord. Bomvolle zaal. Toen de grijze componist na de pauze de trappen afliep, maakte hij een grapje dat alleen wij konden horen: 'Hey, nobody left.' Gespeelde verbazing. Als John Adams zijn eigen werk ten gehore brengt, dirigeert hij niet, hij danst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.