A.L. Snijders ontmoet America

De bibliograaf van A.L. Snijders, die zijn dagen in copyrettes slijt, schrijft ons over een bijzondere ontmoeting tussen zijn (en mijn) idool en de muzikant Tom America. Hoewel ze sinds de Boekenweek de literatuur weer ontvlucht zijn, gaat het toch ook over dieren.

‘A.L. Snijders is hier wat langer dan anders te horen in de uitzending van zaterdag 21 maart van VPRO’s De zaterdag ochtendbijlage van De Avonden. Dit vier uur (8.00 en 12.00 uur, op Radio 6) durende programma van Wim Brands heeft elke zaterdag veel aandacht voor nieuwe boeken en andere kunst en cultuur. Daarnaast wordt werkelijk prachtige, door The Easy Aloha’s uitgezochte muziek gedraaid. Een goed alternatief voor de Tros Nieuwsshow. Voor de langslapers is het programma nadien via de website van De Avonden altijd nog on demand terug te luisteren.

Wekelijks leest Snijders op zaterdagochtend, zo tegen 8.45 uur, een zkv voor in dit in januari gestarte radio programma. Op 21 maart j.l. sprak Wim Brands in een interview, voorafgaand aan Snijders’ voordracht, met muzikant en componist Tom America* over het opnieuw verschijnen van zijn CD ‘Tjielp Tjielp’. Gedichten van Jan Hanlo (1912-1969) op muziek gezet door Tom America. De CD verscheen oorspronkelijk in 1997. De verklanking van het gedicht De mus (tsjielp tsjielp ….. tsjielp etc.) werd toen door Kees en Wim als herkenningsmelodie in het seizoen 1997 – 1998 voor hun programma Van Kooten en de Bie gebruikt.

Tom America, pas zestig geworden, speelde al in de punktijd in een band genaamd Sammies America Ghaspetti. Later, in de jaren negentig, speelde hij met zijn groep Mam. Hun nummer waarin de leidraad is dat Tom aan zijn oude moeder vraagt:

‘Mam, weet jij nog wanneer ik voor het eerst een boterham met kaas gegeten heb?’

is een onvergetelijk mooi nummer. Ze hebben ook een schitterend nummer gemaakt over de beroemde maker van monochrome witte reliëfs, PTT-medewerker en kunstenaar Jan Schoonhoven, samen met onder meer Armando lid van de Nulgroep, die zich afzette tegen Cobra en streefde naar objectieve kunst waarin de persoon van de kunstenaar volledig was uitgewist.

Midden in het interview van Brands met America schoof A.L. Snijders al aan. America riep terstond dat deze ontmoeting voorbestemd moest zijn, hij ontvangt namelijk al lang via een wederzijdse kennis de zkv’s van Snijders, zeg ik er maar even bij als insider. Van de rationalist Snijders, die daar na de uitzending pas van op de hoogte werd gesteld, kon je op een verwijzing naar het toeval wachten, en ja hoor het was een toevallige ontmoeting volgens de literaire kortebaanschaatser. Ikzelf denk dat deze ontmoeting heel toevallig voorbestemd was. Vervolgens ontstond er een interessant gesprek over het voorbestemd zijn der dingen, Hanlo, het katholicisme en het atheïsme en nog veel meer. De gezamenlijke voordracht, op instigatie van Wim Brands (‘Dan gaan we namelijk even een duet nu maken, tussen jou en A.L. Snijders’) van het gedicht ‘Hou je van me altijd’ van Jan Hanlo, is echt een prachtig verklankt hoogtepuntje in de orale Nederlandse cultuurgeschiedenis. En over de diepere lagen heb ik het dan nog niet eens gehad, maar Jan Hanlo zag vast vanuit zijn portierswoning boven in de hemel dat het goed was.

Na het gesprek met Tom America leest Snijders zijn wekelijkse verhaal voor.

* Tom America heeft een mooie website waar je fragmenten van zijn muziek en teksten kunt beluisteren onder het kopje HOREN. Je weet niet wat je hoort. Mooie samples van een keur aan Nederlandse dialecten en diverse talen én fijne eigenwijze muziek! Onder NIEUWS kan je ook nog eerdere interviews met America terughoren.’

Marius Zeven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.