Hoop verloren

Toen Dr. W.F. Hermans het ambt van lector in de fysische geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen aanvaardde, sprak hij op dinsdag 9 december 1958 in een openbare les over het zonale beginsel in de geografie. Aan het eind van zijn rede richtte hij zich tot ‘Mijne Dames en Heren Studenten in de Sociale Geografie!’:

‘Moet ik U aanraden nooit de hoop te verliezen? Aan het Gedempte Kattendiep in deze stad staat een huis dat genaamd is De Hoop. De naam is op de gevel aangebracht in het Frans: L’Espérance. Een tafereel in gepolychromeerde tegels verduidelijkt deze gedachte. Het stelt voor een sjouwerman, in een slobberige pantalon, die een zeer grote, zeer zware zak blijmoedig op de schouder torst.’

Nieuwsgierig naar die sjouwerman liep De directeur vanochtend blijmoedig het steegje uit, stak de Steentilstraat over, door de Hoornstraat en belandde zo op het Gedempte Kattendiep.


Veel oogverblindende nieuwbouw aldaar. Geen pakhuis, geen tegeltableau. Zou De Hoop bij de nieuwbouw van het casino in de lelijke tachtiger jaren verloren zijn gegaan?

2 gedachten over “Hoop verloren

  1. Ik weet niets. Sorry.Nee, ik heb even gekeken in de beeldbank Groningen, maar daar is alvast geen foto van een dergelijk pand te vinden.Misschien dat er iets in de Documentatie Bedrijven van de Groninger Archieven zit?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.