Jacq. van Cleef (1)

‘Beleefd verzoek ik U – U zult mij daar zeer mede verplichten: 1e in geen geval het U toegezonden werk: Jacob de Haan, Pijpelijntjes, te bespreken, 2e mij – zoo mogelijk – het recensie-ex. te retourneeren. Bizondere redenen nopen mij daartoe.’

Op 10 juni 1904 ontving uitgeverij Scheltema & Holkema deze brief van collega-uitgever Jacq. van Cleef. De bijzondere redenen van Van Cleef worden hier uiteengezet. De eerste druk van Pijpelijntjes verscheen op 9 juni 1904 en is dus anderhalve dag in de handel geweest. Gelukkig verscheen er in november van hetzelfde jaar een herziene druk. Op de titelpagina staat weer: ‘Jacq. van Cleef Amsterdam’.

Maar deze Van Cleef heeft meer uitgegeven. Natuurlijk, De Haans Open brief aan P.L. Tak (1905), dat wisten we al. Voorts? Het omslag van de eerste druk van Pijpelijntjes noemt al drie titels: Stemvorming en Staatszorg door Ary Belinfante, Uit een groote Garnizoensplaats. Een beeld uit het Militaire leven van onzen Tijd door Arno Dorsay, Het Nieuwe. (Parabelen en critieken) door Willem Otto. Indertijd voor twee kwartjes te bekomen – nu onvindbaar.

Hoelang bestond de uitgeverij van Jacq. van Cleef? Waar was zij gevestigd? Het archief van deze uitgeverij bij de KVB (Koninklijke Vereniging van het Boekenvak) is 1 millimeter groot: het bevat welgeteld 1 prospectus. Correspondentie? De Universiteitsbibliotheek van Amsterdam bewaart 1 briefkaart van ‘Boekhandel en Handelsdrukkerij van Jacq. van Cleef, Amsterdam’ aan ‘Louis Maximiliaan Hermans (1861-1943)’, gedateerd 20 juli 1900.

Wordt vervolgd.

2 gedachten over “Jacq. van Cleef (1)

  1. Even aan Louis Putman vragen, lijkt me! Die weet er vast alles van. Over Putman gesproken: in de NRC van gister stond een overlijdingsad. van een Boogaerdt. Familie van? ciao!Sander

  2. In de catalogus van de KB kun je op uitgever zoeken. Cleef levert 764 titels op. Als je die op jaar sorteert (merkwaardig genoeg is de volgorde dan aflopend…) dan vind je bij 86: Verhandeling over het damspel. E. van Embden [1910]100: Kol-Nidrei. (dramatische schets). H. Kesnig. 1906105: De gedenkschriften van een baby. Josephine Daskam. 1905108: De Open brief aan Tak115: Stemvorming en Staatszorg. E.O. Nodnagel. 1905118: Pijpelijntjes 2e druk (de eerste heeft de KB godbetert niet!). 1904137: Studiën over tijdgenoten. Is. Querido. 1899 (maar 1 afl. verschenen. Zou het trouwens geen tijdgenooten moeten zijn?). Of dit laatste door Jac. van Cleef is uitgegeven is niet zeker. Impressum is: Amsterdam, Quérido en Van CleefMaar goed stel dat de 1899 van onze Van Cleef is, dan was hij dus actief (tot nader order!) van 1899 t/m 1910.Ik zal woensdag op de KB nog wel even proberen of ik via het GGC (de centrale database) nog meer kan vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.