De ratten van Martin Hart

‘In India the rat is the mount of Ganesha, the beloved god with the elephant’s head. In our culture, the rat will never replace the ass as so exalted an animal. However, there is nothing to stop us from revising our general opinion of it. As long, moreover, as we continue our shameless exploitation and destruction of nature, we have no right to point a finger at other creatures.’

Aldus concludeert Martin Hart in zijn boek Rats (1982), dat volgens de flaptekst ‘affectionate’, ‘excitingly informative’ en ‘full of surprises’ is. Weinig verrassend is het feit dat het eerste hoofdstuk, ‘Animal or monster?’ niet meer is dan een persoonlijke geschiedenis in plat proza van de auteur en zijn ratten. Martin Hart loodst ons van de Jokweg in Maassluis, langs de universiteit in Leiden, naar het laboratorium in Rijswijk.

Het boek begint dus pas echt op pagina 27. Ik ben gestopt met lezen op pagina 26. Rats wordt hier een ‘fascinating and very readable book’ genoemd.

Het register van Rats – afgezien van de flaptekst ‘Martin Hart was born in Holland’ – verraadt dat we hier te maken hebben met een Nederlands auteur. Iemand met belangstelling voor literatuur: ‘Bordewijk, 19’, ‘Cremer, Jan, 142’, ‘Camus, Albert, 19, 138’. Op pagina 84 concludeert Hart met spijt dat Harry Mulisch in zijn Bericht aan de rattenkoning (1966) ‘many errors’ in de wereld heeft geholpen over rattenkoningen.

Als ook Johann Sebastiaan Bach opduikt in het naamregister, kan het niet anders of Maarten ’t Hart heeft dit geschreven.

3 gedachten over “De ratten van Martin Hart

  1. Ja, is een bekend pseudoniem van Maarten 't Hart. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig schreef hij ook onder die naam in een of ander opinietijdschrift (VN of Haagse Post?).

  2. Ik begrijp de portee van dit verhaal niet. In mijn derde druk van `Ratten' uit 1980 staat gewoon dat Martin Hart Maarten 't Hart was, dus dat is het nieuws niet. Maar wat dan wel?

  3. Ik beschik alleen over de Engelse vertaling, waar het pseudoniem nog wordt gehanteerd. Ik heb niets nieuws geschreven, maar vond het aardig om langs andere weg te ontdekken dat Martin Hart Maarten 't Hart is. Je kunt alles wel meteen Googlen, maar dan is de lol er af. Boek besnuffelen is leuker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.