Geflambeerde onderbroek

Coen Peppelenbos schreef gisteren over zijn dispuut met een bibliotheekbezoeker over de titel van Gerrit Krols debuut. Bibliotheekbezoeker: De petticoat van Joy Scheepmaker. Peppelenbos: De rokken van Joy Scheepmaker. De laatste haalde gauw zijn gelijk.

Jan Wolkers was het natuurlijk, met zijn Serpentina’s petticoat. In dezelfde tijd schreef hij het verhaal ‘Dominee met strooien hoed‘. Meer kledingstukken in boektitels? De man met de hoed (2006) door Pauline van de Ven, Een hoed voor Michiel (1994) door Jean-Marie Van de Vijver, Het meisje met de blauwe hoed (1927) door Johan Fabricius. Marc de Bels De ridders van de geflambeerde onderbroek (2002) en Erik van Os’ Omdat mijn billen verhaaltjes willen stop ik een boek in mijn onderbroek (1994) – duidelijk jeugdlectuur. De dichtbundel Een rode sjaal (1998) van Ivo van Strijtem en Hugo Raes’ De Spaanse sjaal (1989). Willem Wilminks dichtcursus Koen, maak je mijn schoen (1983). Meer?

9 gedachten over “Geflambeerde onderbroek

  1. En wat dacht u van: Een Beer in Bontjas van Hafid Bouazza, Opwaaiende Zomerjurken van Oek de Jong, De Rode Strik van Mensje van Keulen, Spitzen van Thomas Rosenboom en Opkomst & Ondergang van de Zwarte Trui?

  2. Ook Nico Scheepmaker en Jan Kal met Vinger in de hoed en Arnon Grunberg met Mag ik uw jas aannemen? het feest is net begonnen. Arnon Grunberg heeft ook Linkerschoen geschreven, samen met verhalen van Lydia Rood en Paul Mennes in een nieuwjaarsgeschenkje van Nijgh & van Ditmar en Dedalus. Telt dat ook?

  3. -Ouida. Two little wooden shoes. 1874.-Bob den Uyl. Opkomst en ondergang van de zwarte trui. 1981.-Majakovksi. Een wolk in een broek. 1914-15-Wiel Kusters. Heldin in broek. 1982.-G. Krol. Over het uittrekken van een broek. 1970.-AH den Boef. In de broek van de vijand. 1994.-A. Zikken. Hemd met open hals. 1983.-H. Beurskens. Hemd in de wind. 83.-H. Vlek. Een warm hemd voor de winter. 1968.etc. etc.In pre-computer tijden waren dit soort dingen nog leuk, want dan moest je het echt uit je hoofd weten! Leve uba.uva.nl

  4. Het zou me niks verbazen als het thema van de volgende Boekenweek is: 'Hoepelrok. Plooien in de letteren'. Of: 'Rechts, averechts. Literaire breipatronen'. Iets dergelijks.

  5. – Kruistocht in spijkerbroek, Thea Beckman.- Een nieuwe jas voor een oudgediende, Guus Bauer.- Een te lange jas, Mies Bouhuys.- Waar is de jas, Paul van Loon.- De man met de rode jas, Hans Hagen.- Met zonder jas, Carry Slee.- De dag van de jas, Nelleke Zandwijk.- Het hemd van de leeuw, Youp van 't Hek.- Mijn hemd is wit, Dk Bruna.- In m'n hemd, Toon Kortooms.- Rokken en broeken, Guy de Maupassant.- De troostprijs is een gele trui, Jan cottaar.- Waar is mijn Noorse trui, Stig Dagerman.- Zelfportret met witte muts, H.C. ten Berge.- De man met de witte das, Godfried Bomans.- Een slipje van de sluier, Genootschap Onze Taal, 1991. – Een Kalfslederen onderbroek om u tegen te zeggen, Gumbah.- Een sok met streepjes, Joke van Leeuwen.- Sok of sprei, K Scippers.- Ochtendverse schoen, Gerben Hellinga.- Italiaanse schoenen, Henning Mankell.- Geen schoenen voor Bram, Jaques Vriens.- Maigret en de gele schoenen, George Simenon.- Kousen halfstok, Hugo Camps.- Een ridder op kousenvoeten, Hendrickje Spoor.- De rode handschoen, Anke de vries.Je weet dat de broek van Belcampo in het Letterkundig Museum 'hangt'?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.