Verzamelaars

Het blijft tobben, nu De directeur zo druk bezig is met zijn nieuwe huis. Zeker als dan dagen lang het kopje ‘De sadist’ ter verwelkoming bovenaan blijft staan. Maar goed, verzamelaars. Het is al weer maanden geleden dat in Haarlem Mooi Marginaal 3 werd gepresenteerd; de ‘Beste verzorgde marginale uitgaven uit 2006 en 2007’. Bij die gelegenheid hield Diederik van Vleuten de feestrede en de aanwezigen kregen een aardig – door De Lojen Deur Pers van Bubb Kuyper vervaardigd – drukje Enige stellingen van Van Vleuten uitgereikt. Ik kan het niet laten er hieruit enige te citeren:

1. De reeds uit de oude prehistorie daterende stelling dat mannen jagers zijn en vrouwen verzamelaars, is aan een grondige herziening toe. Het omgekeerde lijkt eerder het geval te zijn.

3. Verzamelaars in het algemeen en in het bijzonder die van bibliofiele werken hoeven niet perse een ongelukkige jeugd gehad te hebben met een afwezige vader of een dominante moeder.

4. Verzamelaars van literaire werken en in het bijzonder die van bibliofiele werken zijn zelden op de hoogte van de geschreven inhoud van het verzamelde object.

5. Voor verzamelaars is het hebben van een ‘en/of rekening’ niet aan te bevelen. Een auto met ruime kofferbak daarentegen wel.

6. Verzamelaars streven naar compleetheid. Dat is af te raden.

8. Dat antiquaren zich in de regel wat ongelukkig uitdrukken laat onverlet dat ze het vaak best goed bedoelen.

13. Harry Mulisch verzamelaars durven er steeds vaker voor uit te komen. Dit is een bron van aanhoudende zorg.

Deze stellingen adstrueerden een geestig verhaal van Diederik, waarin het bijeenbrengen van zijn – inmiddels verkochte – Revecollectie regelmatig aan de orde kwam. Wat dat betreft is stelling 15 wat merkwaardig:

Wantrouw te allen tijde de verzamelaar die zijn verzameling verkoopt.

Hij maakte toch een vrij betrouwbare indruk op me!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.