In voorbereiding (2)

In 1947 verscheen bij de jonge uitgeverij De Bezige Bij het dikke Kompas der Nederlandse Letterkunde, onder redactie van Clara Eggink, J.C. Bloem, C.J. Kelk, Ed. Hoornik en Ad. (= Adriaan) Morriën. Dit boek bevat verhalen en gedichten van alle dichters en prozaïsten die er toen een beetje toe deden, altijd voorafgegaan door een paar regels bio- en bibliografische informatie. Die regels zijn nu het aardigst.

Zo kondigt Halbo C. Kool een nooit verschenen bundel Ziel en Zinnen aan. Bert Schierbeek heeft In den schaduw van den Ander op de plank liggen. Er wordt uitgezien naar De Komediant, de nieuwe roman van Bert Voeten, en Het Lenteboek van Jo Boer. Stuk voor stuk spooktitels, veelbelovend maar nooit gedrukt.

Willem Frederik Hermans spant uiteraard de kroon: ‘Ter Perse: Praelogica (novellen). In voorbereiding: Modelgevangenis (blijspel), Hypnodrome (gedichten), Argeloze Terreur (roman), Cascaden en Riolen (roman), De Tranen der Acacia’s (roman), Snerpende Kritiek (polemieken)’.

2 gedachten over “In voorbereiding (2)

  1. Dit bericht doet me denken aan Herman Verhaar die ooit een Hermansstudie afsloot met de belofte dat het tweede deel spoedig zou volgen.Ik denk dat het in Tirade 175 (16, 1972) was: `Het goddelijk gelijk of W.F. Hermans en de literatuur'. Kan dat niet verifiëren want ik heb mijn Tirades al lang geleden opgeruimd.Hoe het ook zij: we wachten nog immer op het tweede stuk…

  2. De titellijst van Gerard Reve (Brief aan Simon C. – ik denk dat dat Simon Carmiggelt is, maar ik hou een slag om de arm -)van 30 november 1973 bevat ook een fijne opsomming van niet-verschenen werken: 'Een Mens Zijn Lust'; 'Jongens Van Beiderlei Kunne'; 'Door Maria tot Jezus'; 'Zelf Kamperen'. Het zijn er nog veel meer. Ik vind een rubriek onder de naam 'En wil het een beetje vlotten?' een mooi idee. Niets zo heerlijk als de kronieken van een aangekondigd boek waarvan iedereen weet dat het nooit zal verschijnen. Liefst ook nog met een royale subsidie van het Fonds voor de Letteren, om de druk wat op te schroeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.