Simon Carmiggelt: een bibliografie

Ter gelegenheid van de jubileumeditie van de S. Carmiggelt Bibliografie vuren we enkele vragen af op bibliograaf Ruud Broens, die sinds 1984 dagelijks in de weer is met lange lijsten.

De bibliografie van Simon Carmiggelt is toe aan een negende druk, die liefst 440 pagina’s zal beslaan. Is er, ten opzichte van de vorige druk, veel veranderd?
De in april 2009 te verschijnen negende druk van de Carmiggelt Bibliografie (Deel 1 – Boeken) is verder uitgebreid met circa 325 aanvullingen ten opzichte van de achtste druk. Deze aanvullingen bestaan uit publicaties verschenen sinds de uitgave van de vorige druk (periode februari 2005 tot en met december 2008) alsmede uit tot nu toe onbekende publicaties. Alle ten opzichte van de achtste druk nieuw toegevoegde titels alsmede titels waarin een wijziging in de omschrijving heeft plaatsgevonden, zijn voorzien van een *.

Deel 1 (Boeken) van de Carmiggelt Bibliografie bestaat uit de volgende rubrieken:

1. Uitgaven geheel van de hand van S. Carmiggelt;
2. Boeken geheel van de hand van S. Carmiggelt onder pseudoniem;
3. Boeken geheel van de hand van S. Carmiggelt in vertaling;
4. Samenstellingen;
5. Inleidingen: voorwoorden – nawoorden – flapteksten;
6. Medewerkingen;
7. Medewerkingen onder pseudoniem;
8. Medewerkingen in vertaling;
9. Boeken over S. Carmiggelt;
10. Boeken waarin bijdragen over S. Carmiggelt;
11. Doctoraal scriptie;
12. Bijdragen van S. Carmiggelt in schoolboeken;
13. Grammofoonplaten;
14. CD’s;
15. Diversen.

Opperbibliograaf Frans Janssen gaf toe dat een bibliografie nooit compleet is. Wat denkt u? Hebt u nog mooi hiaten kunnen invullen? Krijgt u hulp of aanwijzingen van anderen?
Een bibliografie kan m.i. nooit compleet zijn. Sinds de uitgave van de eerste druk in 1984 zijn er honderden uitgaven boven water gekomen en ik vrees dat dit zo zal blijven. Echter, dit zal vooral het geval zijn bij het secundaire werk (bijdragen in (school)boeken), bijdragen over Carmiggelt, etc.) en niet meer zo zeer bij het primaire werk. Sommige uitgaven kom ik op het spoor via tips van anderen maar het leeuwendeel van het werk verricht ik zelf. Alle beschrijvingen van de titels berusten op autopsie.

Bij hoeveel exemplaren spreekt u van een uitgave? De Hermansbibliografie hanteert een strikte grens van vijf exemplaren. Boris Rousseeuw, die Tom Lanoye vastlegde, registreert ook uitgaven in één exemplaar.
Ik hanteer geen grens bij de oplage van een titel. In de Carmiggelt Bibliografie staan enkele uitgaven die in één of enkele exemplaren zijn uitgegeven.

De eerste druk van de Carmiggeltbibliografie verscheen in 1984, toen de schrijver nog leefde. Heeft hij u geholpen?
Bij het tot stand komen van de eerste druk van de bibliografie in 1984 heeft Simon Carmiggelt niet geholpen. De schrijver was niet zo gecharmeerd van alle aandacht. Dit was al eerder gebleken bij de oprichting van de Carmiggelt Vereniging in 1978. Hij gedoogde e.e.a. maar was niet bereid enige bijdrage te leveren. Na zijn dood in 1987 heb ik via zoon Frank Carmiggelt wel de gelegenheid gehad de bibliotheek van Simon Carmiggelt door te spitten en daar zijn de nodige interessante aanvullingen uitgekomen.

Bibliografen zijn bijna altijd verzamelaars. Wat bent u meer? Of zijn die twee “beroepen” onlosmakelijk met elkaar verbonden?
In zijn algemeenheid zullen bibliografen inderdaad bijna altijd boekenverzamelaars zijn. In mijn geval is dat inderdaad ook lange tijd het geval geweest maar de laatste jaren vind ik het vinden (en behouden) van de gegevens belangrijker dan het per se in bezit hebben van een boek.

Naast deel 1 van de Carmiggelt Bibliografie zijn in dezelfde serie ook nog verschenen:
Deel 2. S. Carmiggelt Bibliografie. Kranten, weekbladen en tijdschriften. Tweede, uitgebreide druk, 1996.

Deel 3. S. Carmiggelt Bibliografie. Naamsvermeldingen in boeken. Zesde, uitgebreide druk, 2007.

Deel 4. S. Carmiggelt Bibliografie. Index Carmiggeltianus. Een personenindex op de boeken van S. Carmiggelt. Tweede druk, 1996.

Zelfportret van Simon Carmiggelt dat Broens op zijn verjaardag kreeg

2 gedachten over “Simon Carmiggelt: een bibliografie

  1. Op 3 mei 1957 maakte W.F. Hermans Carmiggelt uit voor literaire grootindustrieel, amusementsschrijver, ziekentrooster en alibiverschaffer.Ik meen me te herinneren, dat Carmiggelt hierop gereageerd heeft. Maar waar? De bibliografie van Ruud Broens staat op dit moment niet te mijner beschikking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.