Geert Wilders verkoopt zijn Grunbergen

Het lijkt erop dat de politicus Geert Wilders afstand gedaan heeft van zijn collectie Arnon Grunberg. Op diverse websites worden sinds kort boeken van Grunberg aangeboden met een opdracht aan Wilders.

Een exemplaar van Het nieuwe lijden. De studenten van Arnon Grunberg (2007) verrijkte de gelauwerde schrijver met een ‘nogal vreemde gesigneerde opdracht aan Geert Wilders’, aldus de aanbieder. Het boek is te koop voor € 40 bij filiaal Amsterdam van Boekhandel De Slegte. Een Hagenaar vraagt op Marktplaats € 75 voor een door Grunberg getekende dvd van International Female Mud Wrestling for Peace, alweer voor Geert Wilders. Een verzamelaar uit Utrecht kocht onlangs Wilders’ exemplaar van De asielzoeker (2006), waarin de volgende opdracht: ‘New York, November 2006/ Voor Geert Wilders/ De Leider en de/ redder van het/ mooie Nederland/ In vriendschap/ en met eeuwige/dank voor alles/ wat je voor mij/ en mijn moeder hebt/ gedaan/ Jouw/ Arnon Grunberg’.

Maar hier is iets aan de hand. Er duiken meer gekke opdrachtexemplaren van Arnon Grunberg op. Voor hetzelfde bedrag heeft De Slegte Amsterdam in hetzelfde boek een opdracht aan de betreurde Jörg Haider. De Utrechtse verzamelaar heeft ook opdrachten van Grunberg aan Connie Palmen (‘op jouw manier ben je een genie’) en minister-president Jan Peter Balkenende (‘Jouw god is de mijne./ Mijn moeder en ik vinden je een prachtkerel’). De laatste is gedateerd ‘New York, 6-9-2007’: toen was Grunberg inderdaad in New York. Balkenende had echter gewoon Ministerraad.

Hoax? A.L. Snijders vertelde onlangs in Groningen dat een jongeman hem eens vroeg een boek niet voor hemzelf te signeren maar op te dragen aan Harry Mulisch. Snijders vond het best. Of verzamelaars dit doen om de provenance van een boek op te leuken of het aankoopbedrag terug te verdienen door het boek een half jaar later op Boekwinkeljes te zetten, ik weet het niet.

Hugo Borst is van hetzelfde laken een pak. Hij signeert zogenaamd boeken voor Patrick Kluivert en – is dat even toevallig? – voor Arnon Grunberg.

Een gedachte over “Geert Wilders verkoopt zijn Grunbergen

  1. Grunberg signeert op verzoek ook met andere (schrijvers)namen. Zo bezit ik één van Grunbergs boeken, door Grunberg gesigneerd met opdracht met zijn interpretatie van Gerard Reve's signatuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.