A. Marja in De Avonden (2)

‘Stel je nou even voor: je moet uitleggen, in één minuut, om de mensen thuis die denken: “A. Marja, wie was dat nou?”, waarom dit werk opnieuw moest worden uitgegeven.’

Zo begon Wim Brands gisteravond om 4 minuten over 8 samen met Erik Jan Harmens het interview met Coen Peppelenbos en mij over de nieuwe boeken. Het was een gekke avond, maar leuk. De 90-jarige Ferdinand Langen kwam nog aan de telefoon uitleggen dat Marja, ondanks zijn practical jokes, zielsveel van mensen hield. De dichter zelf las drie verzen voor, waaronder het speelse ‘Hasche-Mann’.

1ff11-deavonden

Brands liet ons even schrikken, toen hij het klassieke versje ‘Het huwelijk‘ de grond inboorde: ‘een ongelooflijk vervelend gedicht’. En, stellig: ‘het is geen gedicht, het is gewoon een cabaretgrapje van het slechte soort’. Maar daarna kon Brands niet ophouden over het (inderdaad prachtige) vers ‘Ik zag mijn vader’: ‘dit is dus een mooi gedicht’. Harmens: ‘ja, dit is een heel mooi gedicht’. Het werd zelfs tweemaal volledig voorgelezen. Beide gedichten staan overigens in Ergens halverwege zweven.

Het complete interview (58 minuten) is hier te beluisteren.

2 gedachten over “A. Marja in De Avonden (2)

  1. Addendum:Zojuist Ferdinand Langen nog even gebeld om hem te bedanken voor zijn bijdrage aan het programma. Hij had het met liefde gedaan, zei hij, maar zich ook geërgerd aan de stelling dat Marja's practical jokes zijn gedichten hebben overschaduwd. 'Achterberg heeft prachtige gedichten geschreven, en daar zeggen we ook niet van dat de moord op zijn hospita zijn werk overschaduwt. Roland Holst idem, maar het feit dat hij een rokkenjager was voert toch ook niet de boventoon.' Het te lang blijven hangen bij Marja de practical joker speet Langen, na al die jaren, nog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.