Brieven Willem Witsen online

Binnen het Geheugen van Nederland zijn sinds 22 oktober alle brieven van en aan Willem Witsen in facsimile te zien. Bovendien kan er bij elke brief een transcriptie worden opgeroepen. Het is een fascinerend geheel als je bedenkt met wie Witsen allemaal heeft gecorrespondeerd. Bijvoorbeeld prachtige brieven van Jacobus van Looy als hij de Prix de Rome heeft gewonnen en door Italië en Spanje reist (hierover ook een absolute aanrader, het boek: Wie dronk toen water waarin de correspondentie tijdens dezelfde reis met August Allebé).

Huiveringwekkende brieven van Kloos in de tijd dat hij echt helemaal van God los is en na een of twee keer een delirium tremens bij Jelgersma in Arnhem terechtkomt. Brieven van Arthur van Schendel als hij werkt aan Een schrijver verliefd en Een schrijver verdwaald. Een paar hele mooie brieven van Isaac Israels o.a. een uit Hamburg als hij bij Arij Prins logeert, vol met kleine pentekeningetjes en de fraaie zin: ‘Heb je ooit gehoord van iemand die Londen wil en naar Hamburg gaat? Ik niet.’

Ach, teveel om op te noemen.

Alle transcripties zijn overigens ook chronologisch te lezen in de Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren (DBNL). Ik weet niet of de link doorkomt maar de Witsenbrieven staan in het Geheugen hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.