Alias J. van Zomeren Badius

Al bladerend scrollend door Vermomde en naamlooze schrijvers opgespoord op het gebied der Nederlandsche en Vlaamsche letteren stuit ik op het pseudoniem J. van Zomeren Badius, waarachter Jan Greshoff schuilgaat, aldus Van Doorninck en De Kempenaer.

Ik dacht dat ik aardig ingevoerd was in de bi(bli)ografie van Greshoff. Bij Van Zomeren Badius gaat er echter geen belletje rinkelen. Bibliografieën noch bibliotheekcatalogi geven thuis. Wie weet of inderdaad Greshoff zich van deze malle schuilnaam heeft bediend? En waar dan?


In de tussentijd vermaak ik me met de nieuwste catalogus van ’t antiquariaat. Voor € 8500 mag men zich de trotse eigenaar noemen van een uit 1937 stammende röntgenfoto van een stel kiezen van J. Greshoff. Men krijgt daarbij bovendien de beschikking over zo’n duizend vel door Greshoff beschreven en betypt papier. Op de koop toe.

4 gedachten over “Alias J. van Zomeren Badius

 1. Beste Nick ter Wal,Van Zomeren Badius als pseudoniem van Greshoff staat vermeld in beide Pseudoniemen-lexica van Wim Hazeu. Dus die heeft het kennelijk ergens gevonden.Vermoedelijk heeft Greshoff het alleen onder een of meer artikelen gebruikt, waardoor het niet in de catalogi staat. We missen een Greshoff-biografie (was centraal figuur in zijn tijd).Succes!Niels Bokhove

 2. Beste Niels, beste Nick,
  Een erg laat antwoord, maar wellicht toch nog wat waard: Greshoff gaat inderdaad schuil onder het pseudoniem Van Zomeren Badius. In een brief geschreven op 24 maart 1952 verklaart hij aan Pierre Dubois hoe hij tot deze schuilnaam kwam: “Ik was toen [van] de zomerbaden te Domburg aan het genieten”.
  Greshoff liet Otto P. Reys, die in Den Gulden Winckel de reeks ‘Dichters in het Koffiehuis’ (later gebundeld in een boekje met dezelfde titel) schreef, door J. van Zomeren Badius in datzelfde blad interviewen. Ook Otto P. Reys is, zoals je vermoedelijk weet, een pseudoniem van Greshoff: ‘O.P. Reys = Op reis’.
  Greshoff had veel lol over zijn mystificaties: “Niemand vermoedde van wie ze waren,” schrijft hij in dezelfde brief aan Dubois.
  De Greshoff-biografie komt eraan! (Hopelijk volgend jaar af.)
  vriendelijke groet, Annemiek Recourt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.