Leestip: Aegidius W. Timmerman

Waar het hart vol van is, loopt de mond van over. Maar ja (nee, niet Marja), er is meer onder de zon dan WFH. Alweer een paar jaar geleden was ik in Leiden om bij Burgersdijk een prachtige plano van de Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst te scoren (waarover desgewenst meer). De daaraan voorafgaande indoneesch was zo uitgebreid dat ik hollend vier (!) kavelnummers voor tijd het veilinghuis bereikte. De aankoop lukte wonderwel (het wel heel sjieke inlijsten kostte bijna tweemaal zoveel).

Terwijl ik stond uit te hijgen (zware roker…) kwam er even later een lot met een stuk of dertig Privé Domeinen van Nederlandse auteurs voorbij. Het bod voor het ‘eenmaal andermaal’ vond ik zo’n belediging voor de prachtige reeks dat ik spontaan mijn hand omhoog stak en even later was ik een boekenplank rijker. Het consumeren daarvan gaat met horten en stoten, hier en daar valt het nogal tegen, maar het boek waaraan ik nu mee bezig ben kan ik aanbevelen. Tim’s herinneringen van Aegidius W. Timmerman.

De eerste hoofdstukken met zijn schoolherinneringen kan men overslaan (hoewel ik zijn observaties over de thans geheel vergeten Hofdijk wel weer aardig vind). Maar de herinneringen aan tijdgenoten waaronder een aantal leden van de bent van Tachtig zijn zeker de moeite waard. Timmerman valt hier en daar wel door de mand omdat uit de tekst blijkt dat de persoonlijke contacten in feite minimaal waren. Voorbeelden daarvan zijn Jacques Perk en Van Deyssel. Maar de hoofdstukken over bijvoorbeeld Alphons Diepenbrock (de componist) en Theo van Hoytema (bekend door zijn kalenders) schetsen beelden waar een biograaf wat aan heeft. Heel trefzeker is ook zijn karakterisering van de zwaktes van Marius Bauer (vooral bekend door zijn ‘oosterse’ aquarellen).

Overigens moet ik helaas vaststellen dat geen van de Nederlanders opweegt tegen PD-ers als het Dagboek van De Goncourts, de Brieven van Toergenjev, of Flaubert, laat staan de schitterende reeks Paustovskij’s…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.