‘Verzamelaar van strijkijzers’: Van Baaren en Hermans

Theo van Baaren en zijn latere vrouw Gertrude Pape mogen verantwoordelijk worden gehouden voor het enige surrealistische tijdschrift dat Nederland gekend heeft: De schone zakdoek. De godsdiensthistoricus en dichter Van Baaren maakte zelf ook collages. Welke Nederlandse schrijver die ook in Groningen woonde deed dat nog meer? W.F. Hermans.

Het echtpaar Van Baaren heeft geregeld met Hermans gecorrespondeerd. De Universiteitsbibliotheek Groningen bewaart zeker 11 brieven en/of briefkaarten van Hermans aan Theo en Gertrude uit de periode 1964-1987 èn een originele foto. Hoewel ik de brieven niet heb ingezien (‘Aanvragen of reserveren is niet toegestaan, wendt u zich tot de balie’), zal het voor een deel om vakantiegroeten gaan. De ansichtkaarten zijn, aldus de catalogus van de UB, verstuurd uit South Devon, Canakkale, Paddington, Parijs, München en Gunung Agung. (Gunung Agung is een vulkaan op Bali, of zoals Hermans zou zeggen: een krater in lichterlaaie.)

Wie schrijft er nou eens een leuk artikel over Hermans en Van Baaren? Is Hans Renders niet begonnen aan een biografie van Theo van Baaren? In Onder professoren (1975) heet Van Baaren ‘Stavinga‘, ‘verzamelaar van strijkijzers, peniskokers, opgezette Maori’s en boomerangs’. In het echt vormde zijn collectie etnografica de basis van het inmiddels opgedoekte Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw.

Behalve de persoonlijk nalatenschap van Theo van Baaren is de Rijksuniversiteit Groningen ook stilletjes de bezitter van (een deel van) de bibliotheek van de historicus. In tegenstelling tot de brieven en manuscripten zijn deze boeken wel vrij toegankelijk. Morgen meer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.