Enige uren lang geboeid

Eerder schreef ik over de socialistische toneelstukken van A. Marja, stuk voor stuk geschreven voor de Partij van de Arbeid. Alleen van zijn Zestig jaar mei. Een Mei-feest in zeven taferelen (1949) kon ik met zekerheid vaststellen dat het ooit was opgevoerd, door de verenigingen De Rode Rakkers en de Arbeiders Jeugd Centrale. Maar dankzij de geweldige digi-drang van het Dagblad voor Amersfoort ontdekte ik vandaag nóg een opvoering van het toneelstuk.

Op de traditionele feestdag 1 mei sprak in het jaar 1949 in een ongedwongen setting in de Bokkeduinen nabij Soest drs. G.M. Nederhorst over democratie en wereldvrede. ‘Recht voor allen en voorrecht voor niemand’, besloot de spreker zijn boeiende rede. Na de pauze werd het echt leuk.

Lees ik dat goed: duurde dit stuk ‘enige uren’? A. Marja was niet bepaald een Shakespeare. Met de socialistische toehoorders, die een halve dag in een winderige duinpan moesten doorbrengen, kunnen we alleen maar medelijden hebben. Hoe hard zal De Internationale aan het eind van de dag geklonken hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.