De verduistering

Vanmiddag liep ik in de schaduw van De stofjas op de boekenmarkt op het Lange Voorhout in Den Haag. Michaël Zeeman, de Rome ontvluchte criticus, liep er ook. Een stuntelige beer op lakschoenen van Italiaanse makelij. Na een paar minuten had De stofjas al een halve meter inkoop onder zijn arm. In de verte zag ik Een middernachtzendeling juist onderhandelingen voeren over twee dikke ingebonden jaargangen Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift. Maar Zeeman stond een kwartier later nog met lege handen voor een kraam.

Op weg naar huis keken we alle drie voor de vorm nog even bij het afvoerputje van de markt: de 1 euro-tafel. Dit lag er en dit en dit. Maar ook een fraai, buitengewoon ongelezen exemplaar van de verhalenbundel De verduistering (1995).

Ik heb me de hele terugweg afgevraagd voor wie het nou lulliger was: voor Michaël Zeeman die een van zijn boeken zelfs voor € 1,- niet verkocht ziet worden of voor mijzelf die de paperback voor de oorspronkelijke prijs van € 17,50 een jaar geleden gekocht heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.