Knetterende letteren (3)

Menno ter Braak was weliswaar gelukkig getrouwd met Ant Faber, maar de liefde van zijn leven is ontegenzeggelijk Jo Planten-Koch geweest. De jonge Ter Braak schijnt een half regenwoud aan papier aan haar te hebben geadresseerd, maar Léon Hanssen kon er slechts enkele inzien ten behoeve van zijn biografie. Gewoonweg omdat er zo weinig is overgeleverd.

‘Op een envelop waarin zij een schaars aantal brieven en kaarten van Ter Braak bewaarde, staat in het handschrift van Jo Planten-Koch genoteerd: ‘…honderden brieven v. Menno verbrand uit angst voor event. represailles na de D. bezetting…’ Welke literaire schat hiermee verloren ging blijft een raadsel.’

Een boekverbranding moet mevrouw Planten-Koch iets te veel van het goede zijn geweest, want de eerste drukken die zij van haar lover kreeg zijn een halve eeuw na dato in te zien te koop.

Een gedachte over “Knetterende letteren (3)

  1. Hoi,Kun je uitleggen welke represailles ze dan wel niet verwachtte na de Duitse(?) bezetting? Van wie? De geallieerden? Waarom?Of begrijp ik dit verkeerd?D.C.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.