Bij ons in de PC (3): ‘tante voor het raam’

‘Zondag 2 Juni 1918.

Woensdag ben ik jarig geweest. Van Jo heb ik een medallion gekregen en heb daar twee portretjes van haar ingedaan. In het “Panorama” staat ook een portret van haar in “Adrienne Leevenvuur [?].” Dat heb ik nog niet en dus heb ik het gekocht. Er staat een heel stuk in van de K.V., maar niets over haar. Wel van Lily. Lily, met haar stem als een klokje, als een zilver klokje nog wel, zal in de toekomst onze eerste actrice worden. Maar ik geloof het niet, ik kàn het niet geloven. Ze heeft een aardig gezichtje, is coquet en bevallig, c’est tout. Nu ja, ze heeft natuurlijk wel talent, maar geen zier meer dan de anderen. Rika Hopper, Emma Morel hebben volgens mij veel meer talent dan dat malle aanstellerige wicht. Ze steken haar in de lucht met al de opmerkingen over haar “lief” gezichtje. Nu denkt ze zeker alles te kunnen doen, dringt zich op de voorgrond, en lijkt een tweede mevrouw Mann. Verbeeld je, zij, Lily; zoo worden als tante Door! ’t Is belachelijk!

Zondag zat tante voor het raam met wit glacée handschoenen. Ze ging zeker uit, maar wij moesten naar Bellevue en ik moest als gehoorzame dochter wel meegaan.

In Bellevue was Tak aan de gang. Het is een klein ventje met lange armen en lange vingers (in letterlijke beteekenis). Hij maakt een drukte van wat ben je me. Een nijdig gezicht dat hij zetten kan! Het lijkt me een nare vent. Hij moest maar met Louize Lenz trouwen. Prachtig span! Als je ze tegen komt schrik je van de woedende gezichten.

Ik mocht Dinsdagavond naar “De groote gebeurtenis,” en nu had Pa weer zoo’n ellendige vergadering. Ik hoop maar dat ze weer gauw een stuk geven, waar zij in speelt en ik naar toe mag.

Lies is gelukkig weer beter. Gistermiddag was er examen van de tooneelschool. Daar was zij natuurlijk ook heen. Lies en ik hebben weer een eeuw voor de schouwburgingang heenenweergedraaid. We zagen háár echter niet. Wèl Charles Gilhuis, die aldoor heen en weer vloog, de deur in en uit. Toen we ’s avonds weer uit gingen, was hij daar nog niet mee opgehouden. Nog steeds rende hij heen en weer. Hij kon geen rust vinden.

Drie leerlingen hebben hun einddiploma gekregen. Er stond bij dat ze geprofiteerd hebben van Théo Mann-Bouwmeesters kostelijke lessen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.