Poëtische ruggen

Mijn werkgever verkocht deze week, tijdens de voorjaarsopruiming, de halflederen Winkler Prins uit 1932 die al jaren op de logeerkamer staat. Binnenkort zal de nieuwe eigenaar alle zestien delen in de achterbak van zijn auto laden en moet ik op zoek naar nieuwe bedlectuur.

Jan de Vries voerde van 1932 tot 1938 de redactie over dit onuitputtelijke naslagwerk praktisch in z’n eentje. Een ongelooflijke maar mooie klus. Ik stel me zo voor dat hij, als weer zo’n deel zijn voltooiing naderde, een lemma koos om het deel mee te besluiten. Zeventig jaar na dato fascineren zijn keuzes me.

‘Beer-Botsing’, ‘Elsevier-Gebit’, ‘Geboorte-Hannibal’, ‘Japan-Lakwerk’, ‘Sirocco-Utopia’.

Alleen al om hun poëtische ruggen zal ik de Winkler Prins missen.

Ter vergelijk: het Middelnederlandsch woordenboek verscheen vanaf 1885 in elf delen. Taco H. de Beer zocht in 1892 voor zijn Geschiedenis der Nederlandsche Letteren 1880-1890 uit hoever Amsterdamse professor J. Verdam gevorderd was. Volgens De Beer was het laatst beschreven lemma ‘hoeren’.

Daar is evengoed over nagedacht.

UPDATE Met dank aan De Uitvreter (zie reactie) het mooie ex libris van de foute Jan de Vries.

Een gedachte over “Poëtische ruggen

  1. Waarde directeur,Al 35 jaar mag ik me eigenaar noemen van zo'n set en hoewel de gebruiksfrequentie door de oeverloze mogelijkheden van het internet sterk is afgenomen gaat ie never nooit de deur uit. Pikant detail: ik heb het exemplaar van De Vries zelf, getuige zijn ingeplakte exlibris. Zou daar graag een plaatje van willen laten zien, maar ik weet niet hoe ik dat voor elkaar moet krijgen…Met vriendelijke groet,De Uitvreter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.