Van Deyssel in een bordeel

Op 27 mei 1935, vandaag 73 jaar geleden, werden Lodewijk van Deyssel en Willem Kloos door de senaat van de Universiteit van Amsterdam bevorderd tot doctor honoris causa. De beroemde foto die u hieronder ziet is een originele afdruk, een jaar of dertig geleden gemaakt naar het origineel en gratis voor wie belangstelling toont.
Na afloop van de plechtigheid zou Van Deyssel hebben gezegd: ‘Thans, vrienden, gaan wij ons vertreden’, om vervolgens met P.C. Boutens en Tjebbo Franken in een bordeel te belanden.

Godfried Bomans schrijft hierover: ‘Hier [in het bordeel] ontwikkelde zich tussen Boutens, Thijm en Franken een dispuut over de invloed van Plato op het christelijk denken en zie, halverwege deze gedachtenwisseling traden drie geheel ontklede dames naar binnen, waardoor de bedoeling der lokaliteit de inzittenden op versante wijze duidelijk werd. Eén zette zich op de knie van Thijm en nam hem alvast de baret van het hoofd, die de zojuist gepromoveerde nog immer droeg. Wie nu denken mocht dat Thijm door deze ontwikkeling der gebeurtenissen overrompeld zou zijn, vergist zich. Hij hield vast aan de oorspronkelijk door hem vermoede bestemming van het vertrek, namelijk een ruimte waarin men verversingen bestelt en sprak, het gesprek een ogenblik onderbrekend maar daarna onmiddelijk weer hervattend: “Dank u, juffrouw, drie broodjes met ham.”‘

Harry Prick geloofde geen snars van dit verhaal. Geef hem eens ongelijk.

Een gedachte over “Van Deyssel in een bordeel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.