A.B.C.

Gisteren kocht De directeur van zijn laatste centen de vrijdageditie van het Dagblad van het Noorden. In het kunstkatern staat namelijk een aardig stuk van Herman Sandman over Belcampo, een ‘Buitenbeentje’. Het is een voorpublicatie van dit veelbelovende boek.

Alleen is niet helemaal waar wat Sandman in de laatste alinea schrijft: ‘Op literair gebied heeft Herman Schönfeld Wichers alleen als Belcampo gepubliceerd.’ Op 24 november 1923 debuteerde Schönfeld Wichers namelijk in het hoofdstedelijk studentenweekblad Propria Cures onder het pseudoniem A.B.C. met het korte verhaal ‘Koningin Voozenkone’. Twee jaar later verscheen een titelloos verhaal onder het pseudoniem R.D. – tegenover Wim G.J. van Dijk verklaarde de schrijver jaren later geen idee te hebben waar deze letters voor stonden. Aan de Propria Cures van 20 maart 1926 stond Schönfeld Wichers dan nog een verhaal af onder de schuilnaam Pofteboene – ‘pofta buna’ is Roemeens voor ‘eet smakelijk’.

De schrijversnaam Belcampo stond voor het eerst in Propria Cures van 2 februari 1924 onder het verhaal ‘De havelooze piano’. Daarna onder dezelfde naam een gedicht en wat verhaaltjes in hetzelfde weekblad en wat Mengelwerk in verschillende jaargangen van de Amsterdamse studentenalmanak. Zo werd Belcampo in studentenkringen algauw populair. In het voorwoord van de Amsterdamsche Studenten-almanak voor het jaar 1928 heet ene ‘v.H.’ de ‘recidivist’ Belcampo dan ook van harte welkom.

Een gedachte over “A.B.C.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.