Vlegel

Op de dbnl leeft hij nog gewoon, maar voor het overige is hij toch echt dood. Uitgeverij Van Oorschot meldt dat fondsauteur J.J. Voskuil op 81-jarige leeftijd is overleden. Niemand op het Instituut voor Dialectologie, Volks- en Naamkunde schreef mooier over de vlegel (dorsvlegel, knopvlegel, kapvlegel, kerfvlegel) dan hij. Aan de basis van zijn gortdroge onderzoek lagen vaak centimetersdikke vragenlijsten en stugge vraaggesprekken op het platteland.

‘Hoe dicht de kerfvlegel in Noord-Holland bij de grens van zijn mogelijkheden lag, wordt niet alleen bewezen door de aanwezigheid van de geselbank en de kapvlegel, maar ook door de mededelingen over het gebruik van een knopvlegel, die dezelfde verbinding heeft als de kerfvlegel, maar waarbij op de bovenkant van de stok een ijzeren knop bevestigd is. In ons land vindt men deze vlegel in Gaasterland, in het oosten van Friesland en incidenteel in het noorden van Groningen, aan de rand of juist in het gebied van de kapvlegel derhalve.’

(Uit: P.J. Meertens en Hermanna W.M. Plettenburg (red.), Vriendenboek voor A.J. Bernet Kempers. Aangeboden door de “Vereniging vrienden van het Nederlands openluchtmuseum” ter gelegenheid van zijn afscheid van het museum, Arnhem, 1971)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.