Het omslag van Wijnberg

Valéry Larbaud (1881-1957) liet zijn boeken herbinden in kleurige banden, al naar gelang het genre. Jan van Nijlen (1884-1965) kaftte zijn boeken en plakte er zelf een etiketje op, zodat de omslagen niet zouden verkleuren. Schrijver en beeldend kunstenaar Rik Roland Holst (1868-1938) maakte voor een enkel boek wel eens een etsje, dat hij secuur vouwde om de boekband die hem niet beviel. Pierre Kemp (1886-1967) versierde zijn boeken met vliegerpapier, zodat zijn boekenkast de suggestie wekte van een kerkraam. (Meer schrijvers met dezelfde gewoonte ken ik niet. Bent u er één, meldt u zich dan alstublieft.)

Nicolaas Wijnberg (1918-2006) was behalve schilder, choreograaf en decorontwerper ook begenadigd omslagontwerper. Hij maakte jasjes voor de boeken van W.F. Hermans, Pierre Kemp, R.J. Peskens, de gebroeders Van het Reve en een hele rits dode auteurs voor de reeks De Witte Olifant. Zonder computer, maar met pen, penseel en inkt. De geïllustreerde bibliografie van Hermans geeft talloze voorbeelden.

Na zijn dood werd Wijnbergs kamer in het Rosa Spier Huis leeggehaald. Voor zijn bibliotheek schakelde men de onvermijdelijke antiquaar in. Op de planken van Wijnberg bleken enkele bijzondere exemplaren te staan. Hem dierbare boeken die hij van een nieuw omslag had voorzien.

Onder mijn neus heb ik een scheefgelezen paperback van Nabokovs Harlekinade, in de vertaling van Louis Ferron uit 1972. De glimmende kaft wordt aan het zicht onttrokken door een prachtig typografisch omslag, door de vorige eigenaar met inkt en stift liefdevol gemaakt. Waarom zou ik dit boek nog openslaan?

2 gedachten over “Het omslag van Wijnberg

  1. Omdat Nabokov een briljant schrijver is misschien? Du Perron sneed wel gedichten die hem niet bevielen uit bundels en bond ze dan weer opnieuw in.

  2. Als ruggen van boeken mij echt niet bevallen zet ik ze ergens weg in een hoekje waar ze niet zo opvallen. Bovendien ben ik heel erg geneigd boeken op hun rugkleur te sorteren, het ziet er mooi uit. Maar erg creatief vergeleken met de andere oplossingen is het niet, het getuigd meer van luiheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.