Getuigen van Menno ter Braak (2)

Artistiek Bureau berichtte eerder over Max Nord als ‘de laatste levende getuige van Menno ter Braak’. Een opmerkzame lezer vroeg zich af of dit wel juist was. En Louis Th. Lehmann dan?

Lehmann debuteerde in de allereerste aflevering van het literaire jongerentijdschrift Werk, dat onder redactie stond van Johan Daisne, Ed. Hoornik, Jan Schepens en Adriaan van der Veen. Menno ter Braak kon zich wel vinden in de redactionele beginselverklaring ‘Ons eenige criterium is kwaliteit.’ De criticus schreef op 4 januari 1939 aan zijn vriend, de Indisch polemist:

‘Verder is een heel sympathieke eerste aflevering van Werk, het jongerentijdschrift, verschenen. […] Dit nummer is heusch de moeite overwaard (Hoornik, Vasalis, een onbekende: Lehmann, 18 jaar, heel curieus! er is weer een jonge generatie!).’

Adriaan Morriën herinnerde zich later dat de jonge Lehmann ook aanwezig was bij zijn eerste ontmoeting met Ter Braak, anno 1939, in het Haagse café Riche:

‘L.Th. Lehmann, die in het café bezig was een gedicht te schrijven (hij had twee regels en het idee voor een derde, zei hij toen ik ernaar vroeg) liet tekeningen van naakte vrouwen circuleren die hij had gemaakt. Ter Braak keek er even naar en zei dat hij de vrouwen wel erg ondoorvoed vond.’

Bij monde van zijn vriendin Alida Beekhuis verklaart de dichter Louis Lehmann vandaag de dag geen levendige herinneringen te hebben aan Menno ter Braak. Wel weet hij nog dat de ontmoeting in een café plaatsvond en dat hij de schrijver ‘zeer waardeerde om zijn schrijverschap’. Ter Braaks kritiek op de naakte jongedames is hij echter vergeten.

Onlangs verscheen Bescheiden kunsten. Teruggevonden gedichten, ook met tekeningen en collages van Lehmann. Voor bestellingen richte men zich tot:

Uitgeverij Brumes Blondes
De Genestetweg 16
2061 VC Bloemendaal
krevelen@xs4all.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.