‘Sappige, kruidachtige stengel, rond en massief’

Van 1936 tot 1940 zat een jonge Gerard van het Reve ongelukkig te wezen op het Amsterdamse Vossius Gynasium. Zijn biologielerares mevrouw dr. J. Biegel heeft hem bepaald niet gelukkiger gemaakt, getuige deze passage uit Nader tot U:

Zoals de ene gedachte de andere oproept, moet ik thans denken aan een andere leerkracht van die zo bizondere en beroemde school, waarop ik vier ellendige jaren heb doorgebracht: de lerares in de biologie ‘Dr.’ B. (bij het aannemen van de telefoon noemde ze altijd uitdrukkelijk haar titel), die ook dood is, al 22 jaar, zodat de kans dat ik haar nog in de tram kan zien zitten, miniem klein is geworden. Niettemin rijst haar gestalte maar al te zichtbaar voor me op, en hoor ik nog zeer duidelijk haar snerpende, telkens overslaande stem, waarmede ze, ongeveer elke twee maanden, een ‘helemaal nieuw’ systeem van onderricht aankondigde, met alweer een ander soort cahiers, andere, losbladige, lesboeken en revolutionnaire, natuurlijk nimmer in gebruik genomen folio mappen vol slecht gereproduceerde, botanische onzin.

Voor mij ligt zo’n lesmethode, en dan ook nog eens het exemplaar van Reve zelf. Twee cahiers zijn door Gerard Reve gevat in rood kaftpapier en viermaal door hem van zijn naam en klas voorzien. Allerlei formulieren zijn door hem beschreven en van kleurpotloodtekeningen voorzien.

In sommige beschrijvingen is de volwassen Reve al te herkennen. Zo schrijft hij over de onderaardse delen van de gekweekte hyacinth, waargenomen op 7 en 9 februari 1938: ‘Veel lange, bleke wortels aan de bol, ongeveer 2 dm lang’. Over de stengel schrijft hij: ‘Sappige, kruidachtige stengel, rond en massief’.

Het zat er blijkbaar al vroeg in.

250066b

2 gedachten over “‘Sappige, kruidachtige stengel, rond en massief’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.