Getuigen van Menno ter Braak (1)

Met het overlijden van Max Nord op 28 februari jl. is de waarschijnlijk laatste levende getuige van Menno ter Braak heengegaan.

Een paar jaar geleden vond Léon Hanssen, de biograaf van Ter Braak, in een archief een radio-opname uit 1937 van iemand van wie hij vermoedde dat het Ter Braak zou kunnen zijn. Hij toog ermee naar de laatste nog levende getuigen van Ter Braak: Kees Lekkerkerker en Max Nord.

Ik heb het bandje nog eens opgezet: een felle, verbeten stem leest een politieke tekst voor, daarna een tweegesprek over literatuur, daarna een gammel dansorkest en een reclame voor Turmac sigaretten, ingesproken door een kennelijke voorganger van Drs P. Maar zéker geen Ter Braak, volgens Kees Lekkerkerker.

4 gedachten over “Getuigen van Menno ter Braak (1)

  1. De naam van de schenker van de geluidsopname leek mij bonafide. Vraag het aan Hanssen. Willem Brakman aan wie Hanssen de opname ook voorlegde, zag wel gelijkenis. Maar Brakman kende de stem van Ter Braak alleen van een radioprogramma. Behoorlijk lang geleden.

  2. Ik kwam het artikel van Leon Hanssen uit 2002, waarin deze vondst wordt aangekondigd, weer tegen tussen mijn knipsels. Weet iemand of en waar op het web dit geluidsfragment inmiddels te beluisteren is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.